25 procent

'Nederland op één na grootste aanbieder illegale downloadsites'

06 mei 2019 11:05 Aangepast: 06 mei 2019 12:38
Beeld © iStock

Een kwart van alle illegale downloadsites staat op Nederlandse servers: alleen de VS is met 34 procent groter.

Dat meldt TorrentFreak op basis van onderzoek van de Duitse antipiraterij-publicatie WebSchauder. Dat onderzoek keek naar de 5000 domeinnamen waar Google de meeste verwijderverzoeken voor heeft gekregen. De zoekmachine krijgt zulke verzoeken om de vindbaarheid van illegale sites de kop in te drukken, omdat juridisch neerhalen van dergelijke sites vaak veel langer duurt.

Via het Nederlandse Leaseweb worden volgens het onderzoek de meeste illegale sites worden aangeboden: 13,6 procent van alle piraterijsites die uit Google werden geweerd. Leaseweb wordt gevolgd door Amazon, dat 7,1 procent van de illegale sites zou hosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijf uit Naaldwijk spin in web van illegale televisie in Italië

Niet alle cijfers zijn bekend

Het Nederlandse NFOrce Entertainment komt met 5,6 procent van de illegale sites op plaats 4, en Snel.com sluit de top 10 af met een aandeel van 1,4 procent. Ondanks die cijfers blijft toch nog veel onduidelijk. Zo is van 41,9 procent van de uit Google geweerde domeinnamen niet te achterhalen waar ze gehost worden.

Ook scoren Nederland en de VS vaak hoog in dergelijke overzichten omdat in de landen belangrijke internetknooppunten liggen, en de hosting van sites relatief goedkoop is. Zo lijkt de verdeling van de hosting van piraterijsites op onlangs gepubliceerde cijfers over de hosting van kinderpornografische beelden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van