Ga naar de inhoud
FTC

Verdeeldheid over boete voor Facebook en Zuckerberg

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), die onder meer toezicht houdt op de privacybescherming van consumenten, is intern verdeeld over de hoogte van de boete voor Facebook vanwege privacy-inbreuken.

Ook bestaat er onenigheid over de vraag in hoeverre Facebook-ceo Mark Zuckerberg persoonlijk verantwoordelijk gehouden moet worden voor de overtredingen. Dat schrijft The New York Times, dat zich baseert op drie ingewijden.

De verdeeldheid loopt langs partijlijnen. De twee Democratische commissarissen van de FTC willen een harde aanpak van Facebook en Zuckerberg, terwijl de drie Republikeinse commissarissen minder streng willen optreden. De Republikeinse FTC-voorzitter Joseph J. Simmons, probeert volgens The New York Times nog ten minste een Democraat over te halen om in te stemmen met het meerderheidsstandpunt.

Ook Facebook, dat eerder al bekendmaakte dat het een bedrag van tussen de 3 en 5 miljard dollar opzij heeft gezet voor de boete van de toezichthouder, probeert uit alle macht te voorkomen dat Zuckerberg persoonlijk verantwoordelijk wordt gesteld.

Cambridge Analytica

De FTC begon vorig jaar een onderzoek naar privacyschendingen door Facebook nadat bekend was geworden dat Cambridge Analytica toegang had gehad tot de gegevens van 87 miljoen gebruikers van het sociale netwerk. Daarmee schond Facebook een afspraak die Zuckerberg eind 2011 met de FTC had gemaakt over het beschermen van de gegevens van zijn gebruikers.

Onderdeel van die afspraak was dat Facebook zijn gebruikers eerst toestemming moest vragen als het bedrijf meer gegevens wilde delen met derden dan waarvoor de gebruikers goedkeuring hadden gegeven. Cambridge Analytica, dat tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 samenwerkte met de Trump-campagne, gebruikte de Facebook-informatie om gebruikers gerichte politieke advertenties voor te schotelen.

'Recordboete
Lees ook:
'Recordboete voor Facebook om privacy-inbreuken'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl