Ga naar de inhoud
Tech

Apple betaalt chipfabrikant Qualcomm 4,5 miljard dollar in patentruzie

De Qualcomm-stand op het Mobile World Congress in Barcelona. Beeld © Getty Images

Aan een langslepend conflict over royalty's tussen Qualcomm en Apple kwam vorige maand een einde. Nu blijkt dat Apple 4,5 miljard (4 miljard euro) tot 4,7 miljard dollar zal betalen aan de chipfabrikant vanwege niet-betaalde licenties.

Apple wilde eerder niet ingaan op de hoogte van de schikking. Qualcomm gaf nu bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers wél openheid van zaken. 

De chipfabrikant beschuldigde Apple er al langer van zijn gepatenteerde technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar de royalty's voor te betalen die eerder waren afgesproken. Apple vond juist dat de chipmaker misbruik maakte van zijn dominante positie op de markt door hoge royalty's te vragen.

Waarom
Lees ook:
Waarom Apple niet om Qualcomm heen kan

Verwachtingen chipmaker stellen teleur

Naast de eenmalige miljardenbetaling werd ook een meerjarige gebruikersovereenkomst getekend voor de technologie van Qualcomm. De Amerikaanse chipreus behaalde in het voorbije kwartaal een omzet van 5 miljard dollar, een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst verdubbelde naar 330 miljoen dollar.

Voor het derde kwartaal rekent Qualcomm op een omzet van 9,2 miljard tot 10,2 miljard dollar, met dank aan de schikking met Apple. Afgezien van de klapper die het bedrijf maakt door Apple, stelden de verwachtingen analisten over het algemeen teleur. Het bedrijf lijkt nog steeds last te hebben van zwakke vraag in China

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl