Ga naar de inhoud
Tech

Bouwer 'Spotify voor lezers' Push2Tablet is failliet

Push2Tablet zat ook achter de Bruna-app Bliyoo.

Technologiebedrijf Push2Tablet in Baarn, dat een platform bedacht waarmee tijdschriften en boeken op iPad en mobiele telefoon gekocht en gelezen kunnen worden, is failliet.

Dat bevestigt een kantoorgenoot van de curator die het faillissement afwikkelt. Push2Tablet werd eind 2010 opgericht door de ondernemers Arjan van 't Hof en Eric Bremer, die in de tweede helft van de jaren '90 online vacaturebank JobNews hadden opgericht.

Na de verkoop van de vacaturebank aan uitgeefgigant Wolters Kluwer begonnen de ondernemers, samen met techneut Peter van Aelst, het Baarnse internetbureau en webbouwer Yellowmind en later ook Push2Tablet.

Spotify voor lezers

Push2Tablet ontwikkelde technologie waarmee uitgevers en webshops tijdschriften en boeken kunnen verkopen aan klanten. Die technologie werd afgelopen jaren ingezet door bedrijven die een 'Spotify voor lezers' wilden beginnen.

Zo werkte Push2Tablet in 2013 samen met boekhandelsketen Bruna aan Tablisto, een app waar klanten boeken en tijdschriften konden downloaden. Twee jaar later begonnen het technologiebedrijf en de boekenwinkel hun app Bliyoo, waar mensen voor 14,95 euro per maand onbeperkt boeken en tijdschriften konden lezen.

Leeslounge

Later was Push2Tablet ook betrokken bij de tijdschriftenapp Leeslounge, waarvan de exploitatie zou worden overgenomen door Audax, de moeder van boekenwinkelketen AKO. Toen Bruna vorig jaar de stekker uit Bliyoo trok, konden klanten overstappen naar Leeslounge.

Maar ondanks alle ambitieuze projecten van de afgelopen jaren is Push2Tablet nu dus failliet. Zowel curator Willem van Nielen als oprichters Van ’t Hof, Bremer en Van Aelst waren vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Yellowmind ook bankroet

Het faillissement lijkt samen te hangen met het bankroet van internetbureau Yellowmind in februari, dat eveneens wordt afgewikkeld door curator Van Nielen.

In het curatorenverslag staat dat Yellowmind volgens haar bestuurders in 2017 en 2018 in de financiële problemen is geraakt doordat een bij het bedrijf betrokken persoon 'onttrekkingen zou hebben gedaan aan Yellowmind, waardoor een kettingreactie ontstond met als gevolg dat het liquiditeitstekort uiteindelijk te groot werd'.

Vordering

Uit het curatorenverslag blijkt eveneens dat Yellowmind nog 300.000 euro voor verrichte werkzaamheden tegoed had van Push2Tablet.

Push2Tablet zou dat geld moeten terugbetalen, als het vergoedingen zou gaan krijgen uit de exploitatie van haar technologie. "Op afzienbare termijn zou afbetaling mogelijk moeten zijn", dachten Yellowmind-bestuurders Van 't Hof en Van Aelst eind februari nog.

Kantoorgenoot Gosse Boeve van de curator ontkent dat het die schuld is die Push2Tablet nu fataal is geworden. "Over de oorzaken van het faillissement kan ik echter nog niets zeggen. Het is daarvoor nog te vers van de pers." Ook wil hij niet meer kwijt over de onttrekkingen bij Yellowmind. "Dat onderzoek loopt nog."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van