Ga naar de inhoud
Tech

Apple Pay: superhandig of gehypete, dure betaaloptie?

Beeld © Getty Images

Klanten van ING kunnen als eerste in Nederland gaan betalen met hun iPhone of andere Apple-gadget. Of andere banken volgen, is nog maar de vraag. De betaalmethode heeft zware concurrentie, van de ouderwetse pinpas. Hoe zit het precies en wat zijn de voor- en nadelen voor banken, consumenten en winkeliers?

Wat heb je er als consument aan?

Je kunt je pinpas thuis laten en betalen met je telefoon. Dat kan best handig zijn voor mensen die hun pinpas regelmatig kwijtraken of beschadigen.

Betalen met de smartphone werkt hetzelfde als contactloos betalen met je pinpas: je houdt hem tegen de betaalterminal aan zoals je die kent uit bijvoorbeeld de supermarkt of het café.

Een nadeel van Apple Pay ten opzichte van betalen met pinpas: je moet je toestel wel ontgrendelen met je pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Wordt het dé nieuwe betaalmethode?

Nederland is een moeilijke markt voor een nieuwe betaalmethode: contactloos betalen is helemaal ingeburgerd. Dat is terug te zien in de cijfers. Van de 4 miljard transacties op jaarbasis gaan zo’n 18 miljoen via mobiel betalen op Android-telefoons, schat Gijs Boudewijn, adjunct-directeur bij betaalvereniging NL. "Pinnen is winnen grappen wij altijd", zegt hij.

Dat banken toch graag Apple Pay willen aanbieden, is vooral met de blik op de toekomst, zegt hij. "Alle mensen willen deze dingen doen met hun telefoon. De smartphone is het platform waarop consumenten alles doen", legt Boudewijn uit.

ING:
Lees ook
ING: Apple Pay komt naar Nederland

Ik zit niet bij ING, kan ik binnenkort ook met mijn iPhone betalen?

Dat is de vraag, maar Nederlandse banken willen wel. ABN Amro is in gesprek met Apple, Rabobank 'praat continu met alle partijen in de markt om betalen veiliger en makkelijker te maken'. Of Apple daar bij zit, wil de woordvoerder niet zeggen.

Bij Volksbank, waar onder meer SNS onder valt, staat men nog niet te springen om de dienst aan klanten aan te bieden. De bank kijkt eerst de kat uit de boom, en wil kijken hoe ING het aanpakt, laat een woordvoerder weten. Twee factoren zijn daarbij vooral van belang: 'een eerlijke prijs' en hoe het zit met de privacy van klanten.

Wanneer je bij ING kunt betalen met je iPhone is overigens ook nog onduidelijk. De bank meldt alleen dat klanten een melding krijgen in hun app als het zover is.

Apple Pay, zo nieuw is dat toch niet?

Waarom het in Nederland relatief lang duurt tot een bank met Apple in zee is gegaan, kan Boudewijn niet zeggen, omdat de betaalvereniging niet weet wat voor afspraken er zijn gemaakt tussen ING en de Amerikaanse techreus.

"In z'n algemeenheid kun je wel aannemen dat Apple er misschien wel een vergoeding voor vraagt", zegt Boudewijn. "Als Apple zou betalen of als het gratis zou zijn, dan zou de dienst sneller beschikbaar zijn, zegt mijn boerenverstand."

Hogere kosten

Dat andere banken nog geen deal hebben met het bedrijf, is waarschijnlijk ook gevolg van de harde onderhandelingen met Apple. In de bankwereld wordt de stap van ING dan ook met belangstelling gevolgd. "Het is echt een belachelijk hoog bedrag dat Apple per transactie vraagt", zegt een bron uit het bankwezen.

Hoe hoog die kosten zijn wil ING niet zeggen. Apple reageerde niet op vragen van RTL Z. Volgens de Financial Times rekent Apple in de VS 0,15 dollar (0,13 euro) per transactie van 100 dollar. In het Verenigd Koninkrijk zou het gaan om 'significant minder', en zou er 'een paar cent per transactie' worden gerekend. 

Dat zou een Apple Pay-transactie een stuk duurder maken voor ING. De bron vermoedt dat die extra kosten doorberekend moeten worden aan de klant. "We zijn heel benieuwd hoe ING dit aan klanten gaat communiceren", zegt de bron.

De geheimzinnigheid volgt uit de strenge geheimhoudingsplicht die het Amerikaanse bedrijf eist van bedrijven waar het mee praat, vertellen meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar.

Extra kosten? En wie betaalt die?

Dat is onduidelijk. Detailhandel Nederland is erg benieuwd hoe het precies in zijn werk zal gaan. Zij vrezen dat als er een creditcard gebruikt moet worden om Apple Pay te kunnen gebruiken, dit hoge kosten voor winkeliers oplevert, vertelt Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer bij de branchevereniging. Voor creditcardbetalingen mogen banken hogere commissie rekenen dan voor een pinbetaling die wordt afgeschreven van een gewone bankrekening. "Dan betaalt een winkelier transactiekosten van pak hem beet 60 cent voor de verkoop van een rolletje pepermunt", legt hij uit. 

ING laat desgevraagd weten dat het niet gaat om een creditcard en dat de betaalrekening van klanten met de reguliere Maestro-betaalpas, aan de betaalfunctie van Apple, de zogeheten Wallet, wordt gekoppeld.