Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Samsung blijft op 1

Huawei haalt Apple in op krimpende smartphonemarkt

01 mei 2019 15:55 Aangepast: 02 mei 2019 08:59
Beeld © Getty

Opnieuw zijn er wereldwijd minder smartphones verkocht, stellen twee marktanalisten. Samsung blijft marktleider, gevolgd door Huawei, dat Apple weer heeft ingehaald.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd volgens marktanalist Strategy Analytics (SA) 330,4 miljoen smartphones verscheept. Analist IDC houdt het op 310,8 miljoen verscheepte exemplaren. Een daling van 4 tot 6,6 procent ten opzichte van het aantal verscheepte smartphones een jaar geleden.

Volgens beide analisten was Samsung opnieuw de marktleider: volgens SA met 21,7 procent marktaandeel, volgens IDC met 23,1 procent. Dat aandeel is goed voor 71,8 of 71,9 miljoen verscheepte telefoons, afhankelijk van de marktanalist. Samsung zelf zei tijdens de bekendmaking van zijn meest recente kwartaalcijfers deze week al dat de Galaxy S10 goed verkocht is.

Apple en Huawei wisselen van plek

In het vierde kwartaal van vorig jaar stond Apple op de tweede plaats, maar de iPhone-maker is weer door Huawei ingehaald. Het Chinese bedrijf had in het eerste kwartaal volgens SA een marktaandeel van 17,9 procent, volgens IDC had Huawei 19 procent marktaandeel. Volgens beide analisten verscheepte Huawei 59,1 miljoen smartphones.

Apple was volgens Strategy Analytics goed voor 13 procent van de verscheepte smartphones, volgens IDC was dat slechts 11,7 procent. Het aantal verscheepte iPhones lag in het eerste kwartaal tussen de 36 en 43 miljoen stuks, Apple meldt sinds kort zelf niet meer hoeveel iPhones het heeft verscheept. Hoewel Apple zijn teruglopende iPhone-verkopen wil opvangen met meer eigen diensten, heeft die strategie in het afgelopen kwartaal nog geen vruchten afgeworpen.

De top vijf wordt volgens SA afgemaakt door Xiaomi en Oppo, IDC zet Xiaomi op de vierde plaats, terwijl Vivo en Oppo de vijfde plaats delen.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Samsung haalt alle reviewmodellen Galaxy Fold terug'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore