Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Groei diensten Apple compenseert iPhone-dip nog niet

01 mei 2019 07:46 Aangepast: 01 mei 2019 08:30
Apple-topman Tim Cook. Beeld © AFP

Techreus Apple heeft een minder goed kwartaal achter de rug: de omzet daalde met vijf procent. Dat was vooral te wijten aan een grote dip in de verkoop van iPhones: er werden er 17 procent minder verkocht. Toch is het bedrijf zelf optimistisch.

De omzet kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 58 miljard dollar, meldt Apple. Ook de winst daalde, met ruim 16 procent tot 11,5 miljard dollar.

De omzet uit diensten zoals Apple Music en de App Store steeg wel, maar die groei was nog niet genoeg om de lagere verkopen van iPhones te compenseren. De omzet van de dienstentak is inmiddels bijna 20 procent van de totale omzet. De omzet uit de verkoop van iPads en wearables steeg ook.

China

Bovendien ziet het bedrijf de verkoop van iPhones in China, waar het Apple zware concurrentie van onder meer Huawei en Xiaomi heeft, niet veel verder inzakken. Het bedrijf verlaagde de prijzen in het land, dat lijkt te werken.

"We hebben vertrouwen dat dingen een stukje beter zullen gaan", aldus topman Tim Cook in een interview met persbureau Reuters. De omzet uit China daalde overigens nog wel fors, met 20 procent tot 10,2 miljard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple verwijdert concurrerende schermtijd-apps

Aandeleninkoop van 75 miljard dollar

Beleggers zijn wel tevreden over de cijfers. Op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq eindigde de handelsdag met een verlies van bijna twee procent. Na de bekendmaking van de cijfers, steeg het aandeel weer, in de nabeurshandel staat Apple vijf procent in de plus.

Dat komt mede door de aankondiging van financieel topman Luca Maestri dat het bedrijf voor 75 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

Verder verwacht het bedrijf dat de omzet uit de verkoop van producten in het huidige kwartaal zal uitkomen op een bedrag van tussen de 52,5 en 54,5 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore