Ga naar de inhoud
Tech

Klap voor Huawei: 'achterdeurtjes' in apparatuur bij Vodafone

Beeld © ANP

Een publicitaire klap voor Huawei, dat onder een vergrootglas ligt vanwege vermeende betrokkenheid bij spionage door de Chinese geheime dienst. In apparatuur van het bedrijf voor het netwerk van Vodafone in Italië zouden achterdeurtjes zijn ingebouwd, een al dan niet opzettelijk aangebracht lek in de beveiliging.

Een achterdeurtje is vakjargon voor een gat in de beveiliging van software. De maker ervan kan het bijvoorbeeld gebruiken om de beveiliging te omzeilen om op die manier stiekem mee te kunnen kijken bij de communicatie die via het netwerk gaat. Achterdeurtjes zijn ook een geliefde methode voor geheime diensten om zonder opgemerkt te worden communicatie te kunnen aftappen.

Bij Vodafone zou het gaan om 'beveiligingskwetsbaarheden' in apparatuur van het Chinese bedrijf, meldt persbureau Bloomberg. Die zouden in 2009 voor het eerst zijn ontdekt en Huawei zou op deze manier toegang hebben gehad tot het internetnetwerk van het Britse bedrijf in het Zuid-Europese land.

'Kwetsbaarheden'

Het telecombedrijf vroeg in 2011 om de achterdeurtjes in de routers bij consumenten thuis af te sluiten, en kreeg van Huawei de belofte dat dit opgelost was. Opmerkelijk genoeg bleek uit eigen beveiligingschecks van Vodafone dat het netwerk nog steeds niet goed beveiligd was, blijkt uit documenten van het bedrijf die Bloomberg inzag.

In 2012 ontdekte Vodafone nog een 'kwetsbaarheid', dit keer in apparatuur van Huawei voor het breedbandinternet in Italië van het bedrijf. Dat werd hetzelfde jaar hersteld.

'Technische gebreken'

Volgens Vodafone ging het niet om een opzettelijk gemaakt lek in de beveiliging, maar was het een fout van Huawei. Het bedrijf heeft ook geen bewijs gevonden van 'ongeautoriseerde toegang' tot het netwerk, laat het RTL Z weten.

Ook Huawei zegt dat het om 'technische gebreken' gaat, die zijn ontdekt en hersteld, laat een woordvoerder weten aan techsite ZDNet.

KPN
Lees ook:
KPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Slecht moment

Ondanks dat het om gebeurtenissen gaat van enkele jaren geleden en er dus onduidelijkheid is of iemand ongeoorloofd toegang heeft gehad tot het Vodafone-netwerk, komt het nieuws op een uitermate slecht moment voor Huawei.

Het bedrijf probeert opdrachten binnen te slepen voor het aanleggen van 5G-netwerken. Volgens de Verenigde Staten zou het bedrijf de Chinese geheime dienst helpen spioneren, al is die claim nog nooit onderbouwd met bewijs.

De Verenigde Staten proberen bondgenoten ertoe te bewegen om niet met Huawei in zee te gaan. De VS is in een fel handelsconflict verwikkeld met China, president Trump wil een einde maken aan de in zijn ogen oneerlijke Chinese handelspraktijken. 

Amerikaanse lobby

De Amerikaanse lobby levert wisselende resultaten op. In Nederland bijvoorbeeld heeft KPN een contract gesloten met Huawei, dat mag meebouwen aan het 5G-netwerk. Daarbij mag het bedrijf overigens niet meebouwen aan het 'kernnetwerk' en kan de Nederlandse overheid nog een veto uitspreken.

Ook in Groot-Brittannië, toch een van de belangrijkste bondgenoten van de VS, krijgt Huawei de opdracht een deel van het 5G-netwerk te bouwen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl