Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Laagste omzetgroei Google in jaren, koers Alphabet hard onderuit

30 april 2019 08:06 Aangepast: 30 april 2019 13:09
Sundar Pichai is sinds 2015 de ceo van Google. Beeld © Getty Images

Een forse winstdaling voor Alphabet, het moederbedrijf van Google. In het eerste kwartaal van het jaar daalde de winst van 9,4 miljard dollar naar 6,6 miljard. En dat kwam niet alleen door de boete van 1,7 miljard dollar die het bedrijf kreeg van de Europese Commissie.

De omzet van het bedrijf steeg weliswaar, van 31 miljard in de eerste drie maanden van vorig jaar tot 36 miljard in dezelfde periode dit jaar, maar toch reageerden beleggers teleurgesteld. Het aandeel Alphabet ging in de nabeurshandel ruim 7 procent onderuit

Dat komt in de buurt van de grootste daling op één dag voor het bedrijf, in oktober 2012, meldt Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google krijgt EU-boete van 1,49 miljard euro om machtsmisbruik AdSense

Advertentie-inkomsten

Het bedrijf lijkt vooral last te hebben van de concurrentie van andere Amerikaanse techreuzen op de advertentiemarkt. Normaal gesproken groeiden de advertentie-inkomsten altijd met rond de 20 procent bij het belangrijkste dochterbedrijf van Alphabet, zoekmachine Google. 

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet uit advertenties met ietsje meer dan 15 procent tot 25,6 miljard dollar. Dat is het laagste groeipercentage van de omzet in drie jaar tijd. 

Oorzaak: ?

Wat precies de oorzaak is van de terugval, blijft gissen. Ruth Porat, de financieel bestuurder van Alphabet, gaf als uitleg wisselkoersschommelingen, de concurrentie en veranderingen aan producten. 

Een mogelijke verandering is de toenemende druk op YouTube, dat onder vuur ligt omdat het te weinig zou doen tegen haat- en pornovideo's op het platform. Om adverteerders op het platform niet voor het hoofd te stoten, moet het bedrijf steeds meer maatregelen nemen om omstreden content van YouTube te weren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prima resultaten Alphabet, maar beleggers zijn teleurgesteld

'Trekken aan dood paard'

Omdat het bedrijf alleen de cijfers van Google verstrekt, waar YouTube onder valt, blijft het verder gissen naar de oorzaak. Tot grote frustratie van analisten, die tijdens een conferencecall veel vragen stelden over de tegenvallende omzetgroei. 

Er kwam alleen nauwelijks nieuwe informatie, wat een van de analisten ertoe verleidde een vraag in te leiden met de verwachting dat hij toch 'aan een dood paard aan het trekken was', beschrijft Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google Assistent heeft nu ook advertenties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore