Tech

VS: ook gebruik Huawei in randnetwerk 5G problematisch

29 april 2019 16:48 Aangepast: 29 april 2019 18:20
Abraham Liu, hoofdvertegenwoordiger van Huawei binnen de EU. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse regering denkt erover om bepaalde inlichtingen niet meer te delen met bondgenoten die voor hun 5G-netwerk gebruikmaken van apparatuur van Huawei. Washington maakt geen enkel onderscheid tussen gebruik van Huawei-apparatuur in de kern van het netwerk en andere delen van 5G-netwerken.

Robert Strayer, bestuurder voor cyberzaken, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt tegen Reuters dat het toelaten van het Chinese bedrijf Huawei 'of andere onbetrouwbare partijen' op het 5G-netwerk 'een risico is'. 

Volgens hem ziet Washington hierbij geen onderscheid tussen kern- en niet-kernonderdelen van 5G-netwerken. Ook Nederland zou door deze eventuele 'straf' van de Amerikanen geraakt kunnen worden.

Advies kwetsbaarheid 5G

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil als reactie op deze uitspraken alleen zeggen dat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op dit moment werkt aan advies over de kwetsbaarheid van ons 5G-netwerk. Dat moet eind mei worden gepresenteerd aan het kabinet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN weert Huawei uit kern netwerk: 'Geen garantie voor veiligheid'

KPN maakte vorige week bekend dat Huawei niet de kern van het 5G-netwerk mag aanleggen, omdat dat gevoelig is voor spionage. Huawei mag wel het radio- en antennenetwerk voor het toekomstige 5G-netwerk van KPN aanleggen. Daarvoor werd een contract getekend. 

Apparatuur in de ban

Huawei ligt internationaal onder vuur. De VS, Australië en Nieuw-Zeeland deden apparatuur van Huawei al in de ban, uit vrees dat de Chinese overheid dankzij Huawei-spullen toegang heeft tot communicatiestromen en dataverkeer.  

Achterdeurtjes in Huawei-producten zouden dat volgens de VS mogelijk maken. De VS voerden de afgelopen tijd de druk op internationale partners op om Huawei om die reden te verbannen bij de bouw van het 5G-netwerk.

Bewijs voor het bestaan van die achterdeurtjes werd nooit geleverd, en Huawei ontkent dat het spioneert voor de Chinese overheid. KPN wil niet op de Amerikaanse uitspraken reageren.

Kijk ook: Waarom Huawei onder vuur ligt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van