'You're fired'

Amazon-systeem kan werknemers automatisch ontslaan

26 april 2019 13:22 Aangepast: 26 april 2019 13:24
Beeld © Getty Images

Magazijnmedewerkers van Amazon kunnen automatisch worden ontslagen als ze niet aan de productiviteitseisen voldoen. Zonder tussenkomst van een supervisor van mens en bloed.

Een door Amazon gebruikt productiviteitssysteem maakt automatisch waarschuwingen aan en kan ook werknemers ontslaan, zo blijkt uit documenten waar The Verge de hand op heeft weten te leggen.

Dergelijke ontslagen voor werknemers die niet aan de quota voldoen, komen vaak voor. Bij een distributiecentrum in Baltimore werden in iets meer dan een jaar tijd ruim driehonderd werknemers ontslagen omdat ze niet efficiënt genoeg werkten. Dat is ruim 10 procent van het totale werknemersbestand bij het betreffende distributiecentrum.

Niet naar de wc

Het Amazon-systeem houdt onder meer bij hoelang werknemers al geen pakketjes meer hebben gescand. Als er te veel tijd verstrijkt tussen het scannen van twee pakketjes, wordt er een automatische waarschuwing gegenereerd.

Sommige werknemers proberen niet naar de wc te gaan, om dergelijke waarschuwingen te vermijden. In zijn boek 'Hired' schrijft onderzoeksjournalist James Bloodworth, die undercover ging bij een distributiecentrum, dat Amazon-medewerkers in flessen plassen om maar niet te veel vertraging op te lopen.

Robots

"We horen voortdurend van werknemers dat ze zich behandeld voelen als robots", zegt Amazon-criticaster Stacy Mitchell tegen The Verge. "Dat komt omdat ze worden gecontroleerd door robots."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel Amazon voelt zich opgejaagd en bespied

Miniatuurvoorbeeld
Commentaar:

Techbedrijven sturen ons terug naar de 19e eeuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore