Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nieuwe klap voor crypto

Fraude bij Tether en cryptobeurs Bitfinex: 850 miljoen weg

26 april 2019 12:12 Aangepast: 26 april 2019 12:31
Apparatuur om cryptocurrency te minen. Beeld © ANP

Justitie in New York beschuldigt de eigenaars van cryptobeurs Bitfinex, tevens de bedenkers van cryptomunt Tether, van illegale transacties. Die moesten maskeren dat er 850 miljoen dollar is verdwenen.

De problemen ontstonden al zeker een jaar geleden, zo blijkt uit het verslag van procureur-generaal Letitia James. Toen kwam aan het licht dat Crypto Capital, een in Panama gevestigd bedrijf dat de betalingen voor Bitfinex afhandelt, 850 miljoen dollar van de bezittingen van de cryptobeurs was kwijtgeraakt of had gestolen.

Als gevolg daarvan kon Bitfinex, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, geen uitbetalingen doen aan klanten die hun cryptomunten wilden omzetten in reguliere valuta. In plaats van de problemen openbaar te maken, besloot Bitfinex voor een vlucht naar voren. In november vorig jaar sluisden de eigenaars van Bitfinex 625 miljoen dollar door van hun Tether-tegoeden door naar de cryptobeurs.

Stablecoin

Tether is een zogeheten stablecoin: een cryptomunt waarvan de waarde is gekoppeld aan de dollar. Om de waarde van de Tether te garanderen, houden de ontwikkelaars naar eigen zeggen het equivalent van de uitstaande Tethers aan in dollars.

Door de veronderstelde koppeling aan de dollar werd Tether een populaire cryptomunt. Gemeten in waarde is de stablecoin de achtste cryptomunt, maar in het afgelopen etmaal was Tether goed voor 28 procent van alle transacties in cryptovaluta.

Twijfels over de vraag of de Tethers wel echt waren gedekt door dollars bestonden er niettemin al langer. Zo weigerden de bedenkers van Tether al geruime tijd een audit om de tegoeden van het bedrijf onafhankelijk te controleren.

Duikvlucht cryptocurrency's

Het nieuws dat justitie in New York nu de bedrijven achter Bitfinex en Tether voor de rechter sleept, zorgde er in de nacht van donderdag op vrijdag voor dat de koers van Tether daalde tot onder de 1 dollar.

Andere cryptomunten begonnen door de berichten eveneens aan een duikvlucht. Zo daalde de waarde van de bitcoin met ruim 6 procent. Volgens CoinMarketCap.com daalde de gezamenlijke waarde van alle cryptocurrency's die via de website worden bijgehouden, met 10 miljard dollar. Op het moment van schrijven zijn de koersen weer wat opgekrabbeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers stelen voor 31 miljoen bij crypto-startup Tether

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore