Tech

Subsidies voor zonnepanelen verlengd tot en met 2022

26 april 2019 11:51 Aangepast: 26 april 2019 13:07
Op het dak van het Hermitage Amsterdam werden deze week 316 zonnepanelen in gebruik genomen. Beeld © ANP

Wie een zonnepaneel op zijn dak heeft of dat wil, kan langer profiteren dan gepland van subsidies van de overheid. Stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt en wordt teruggegeven aan het stroomnet mag dit tot en met 2022 blijven aftrekken van het eigen energieverbruik.

Per 1 januari 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. Eind 2030 mag het helemaal niet meer. Iemand met zonnepanelen op het dak krijgt er dan alleen nog maar de vergoeding voor van de energieleverancier. 

"Op termijn is er voor zonnepanelen geen subsidie meer nodig, want die dingen worden in snel tempo goedkoper. En de energietransitie op termijn hoeft sowieso geen overheidsgeld meer te kosten", legt Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, uit.  

Lenen tegen lage rente

Op zijn voorstel wordt de zogenoemde salderingsregeling voor zonnepanelen nog ruim drie jaar onveranderd voort gezet. Een investering in zonnepanelen die tijdens de vorige of huidige kabinetsperiode wordt gedaan, kan zo nog in gemiddeld zeven jaar worden terugverdiend.

Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden.

Nieuwe zonneparken

De hoeveelheid energie die bedrijven en woningen opwekken via zonnepanelen is vorig jaar flink toegenomen vergeleken met 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zich baseerde op informatie van onder meer van de Nederlandse certificeringsautoriteit Certiq en de fiscale aftrekregeling van de Belastingdienst.

De toename was bij bedrijven 71 procent, veel groter dan de toename van 37 procent bij bij woningen. Volgens het CBS komt dat vooral door de aanleg van zonneparken. In 2017 waren dat er nog 22, vorig jaar waren dit er al 65.

Op daken van woningen stond in 2018 voor 2300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, een jaar eerder was dat voor 1680 megawatt. Woningen in Almere, Amsterdam en de stad Utrecht wekten de meeste energie op met panelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren blij, Essent blij: energiebedrijf vervangt asbestdaken door zonnepanelen

'Goed nieuws'

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) noemt de verlenging 'goed nieuws'. De belangenvereniging denkt dat het aantal zonnepanelen hierdoor flink zal blijven groeien. Dat er uiteindelijk een einde aan de subsidies komt, begrijpt de NVDE wel. "Zo blijven de kosten redelijk en komt er meer stimulans om de zonnestroom slim te gebruiken.''

Sinds 2008 heeft de regeling 900 miljoen euro gekost, tot en met 2030 is nog een budget van 2,6 miljard euro beschikbaar. De verlenging zal geen extra geld kosten, verzekeren woordvoerders van het ministerie van Financiën en Economische Zaken. 

In het regeerakkoord is afgesproken om de regeling om te vormen, maar het was nog niet duidelijk waarnaar en dat is het nog steeds niet. Het gevolg is wel dat de verlenging van de bestaande regeling uit het al gereserveerde budget kan gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van