Ga naar de inhoud
Tech

Aandeel Uber tussen 44 en 50 dollar bij beursgang, bedrijf 91,5 miljard waard

Ceo Dara Khosrowshahi van Uber. Beeld © AFP

Techbedrijf Uber wordt bij de aanstaande beursgang gewaardeerd op maximaal 91,5 miljard dollar (82,1 miljard euro). Het bedrijf is van plan aandelen voor een prijs van tussen de 44 en 50 dollar te verkopen (respectievelijk 39 en 44 euro) aan beleggers.

Update 13.36 uur:

Het bedrijf biedt 180 miljoen aandelen aan, omgerekend goed voor maximaal 9 miljard dollar aan opbrengst, blijkt uit een melding bij de SEC, de Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten. 

Bij deze prijsrange is het bedrijf met 1,677 miljard aan aandelen en nog een pluk aandelen die als bonus aan het personeel zijn beloofd maximaal 91,5 miljard dollar waard. 

PayPay stapt in

Uber meldt verder dat PayPal nog investeert in het bedrijf. De betalingsservice koopt voor een half miljard dollar aan aandelen, via een onderhandse deal waarin het overigens wel hetzelfde bedrag per aandeel betaalt als de uiteindelijke uitgifteprijs. 

Met de prijsrange van maximaal 50 dollar per aandeeln wordt het bedrijf dus lager gewaardeerd dan de 100 miljard dollar waar eerder op af gekoerst leek te worden. Dat de waardering lager is dan waar eerst vanuit werd gegaan, komt vermoedelijk door wat er met concurrent Lyft is gebeurd, schrijft The New York Times.

Last van Lyft

Dit bedrijf ging eind maart naar de beurs, maar de koers is inmiddels ver weggezakt onder de introductieprijs. Dat maakt het moeilijker voor Uber om beleggers te verleiden te investeren in het bedrijf, omdat de twee bedrijven in dezelfde markt actief zijn en allebei nog geen winst maken.

Bij de beursgang was het bedrijf 24 miljard dollar waard, daar is nog ruim 16 miljard van over, blijkt uit cijfers van Yahoo Finance.

Al
Lees ook:
Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

Voorzichtig

Dit teleurstellende beursdebuut zet druk op Uber om niet te hoog te gaan zitten met de uitgiftekoers. Het bedrijf wil voorkomen dat de koers na de beursgang onder de uitgifteprijs zakt.

Tegen welke prijs Uber daadwerkelijk naar de beurs gaat, wordt pas een dag voor de beursgang ergens in de maand mei bekend. Wanneer dat precies is, is nog onduidelijk.

Techbedrijven

Vorige week gingen techbedrijven Zoom Video Communications en Pinterest succesvol naar de beurs. Beide bedrijven staan nog wel in de plus.

De beursgang van het bedrijf blijft overigens een van de grootste ooit voor een techbedrijf. In de afgelopen tien jaar waren alleen Facebook en Alibaba meer waard bij hun beursgang. De socialmedia gigant was 104 miljard dollar waard bij het beursdebuut in 2012, de Chinese webreus 167 miljard in 2014.

Taxi-app
Lees ook:
Taxi-app Lyft is eerste in hele rij aan nieuwkomers op de beurs
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl