Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Minder naar Amazon

'Apple gebruikt steeds meer eigen servers voor iCloud'

25 april 2019 20:39 Aangepast: 25 april 2019 21:20

Apple gebruikte tot nu toe servers van onder meer Amazon voor iCloud, maar zou steeds meer overstappen op eigen servers.

Apple zou in 2018 meer dan 30 miljoen dollar per maand hebben uitgegeven aan Amazon Web Services. De clouddienst van Amazon geldt al jaren als belangrijke technische ruggengraat voor iCloud. Maar waar CNBC maandag meldde dat de 30 miljoen die Apple maandelijks aan Amazon overmaakte een stijging was ten opzichte van 2017, wijst The Information de andere kant op.

Volgens ingewijden spendeerde Apple in 2018 zo'n 370 miljoen dollar aan cloudopslag van Amazon, 50 procent minder dan de 775 miljoen die het in 2017 zou hebben betaald. Apple zou juist druk bezig zijn iCloud naar zijn eigen servers te verplaatsen, en daar steeds meer in investeren.

Eigen datacentra in de VS en Europa

Volgens The Information zou Apple enkele jaren met die transitie begonnen zijn, toen data van Apple-klanten verloren gingen omdat die stonden opgeslagen op servers van Google. Naast Amazon gebruikt Apple voor iCloud ook de servers van Microsoft Azure en het Google Cloud Platform. Maar gezien de dalende uitgaven van Apple aan Amazon, is de verhuizing naar eigen servers dus al in volle gang.

Apple kondigde eind 2018 al aan dat het de komende vijf jaar 10 miljard dollar steekt in de bouw van een Amerikaans datacentrum. En dit jaar opent het tweede Apple-datacentrum in Denemarken, het eerste opende in 2017.

Apple houdt alles graag in eigen hand

Apple staat erom bekend dat het niet graag afhankelijk is van andere bedrijven, zeker voor zijn belangrijkste producten en diensten. Zo ontwerpt Apple zijn eigen chips voor de iPhone, iPad en Apple Watch, en houdt Apple de ontwikkeling en het gebruik van zijn hardware en software strikt in eigen hand.

Daarnaast is privacy een steeds belangrijker stokpaardje voor Apple. Online privacy is beter te garanderen als Apple voor cruciale onlinediensten niet afhankelijk is van de servers van derden. En juist van diensten als iCloud en het nieuwe Apple TV+ moet Apple het de komende jaren hebben, nu de verkopen van iPhones lang niet meer zo hard groeien als de afgelopen jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore