Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Facebook verwacht miljardenboete, maar het laat beleggers koud

25 april 2019 09:08
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © AFP

Facebook houdt er rekening mee dat het een boete van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) kan krijgen voor privacyschendingen in de VS. Daarom trok het bedrijf afgelopen kwartaal een bedrag van 3 miljard af van de winst. Beleggers maken zich daar geen zorgen om, onder de streep bleef er namelijk nog steeds 2,4 miljard dollar winst over.

Facebook nam de voorziening van 3 miljard om zich voor te bereiden op een boete van Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC), maakte het bedrijf bekend.

De straf hangt Facebook boven het hoofd vanwege het grote schandaal rond Cambridge Analytica. Dat databedrijf had toegang tot de privégegevens van 87 miljoen gebruikers.

2,38 miljard gebruikers

Daar tegenover staat dat Facebook het aantal gebruikers wist op te krikken. 2,38 miljard mensen gebruiken de sociale netwerk op maandelijkse basis en 1,57 miljard gebruikers zijn dagelijks op Facebook te vinden.

Tel daar Instagram, Whatsapp en Messenger bij op, allemaal onderdeel van de Facebook-familie, en je komt in totaal op 2,7 miljard maandelijkse gebruikers binnen het Facebook-imperium. Ruim een derde van de wereldbevolking dus.

Leveren meer op

En die gebruikers leveren ook steeds meer op. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de omzet in het eerste kwartaal met 26 procent. De nettowinst daalde wel met 51 procent, maar dat komt dus door de voorziening die Facebook heeft genomen voor de boete.

En dat deert beleggers helemaal niet. Het aandeel steeg 9 procent in waarde in de nabeurshandel, nadat de cijfers werden gepresenteerd.

Geld zat

Dat de boete, of die nu 3 miljard dollar of 5 miljard dollar bedraagt, voor beleggers niet zo gek veel uithaalt is gezien de resultaten en de gigantische geldberg waar Facebook op zit niet verwonderlijk.

Facebook heeft namelijk een reserve van cash en beleggingen die direct verhandelbaar zijn (en dus om te zetten in cash) van ruim 41 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore