Hey Alexa, privacy please

'Amazon-personeel kon locatie Alexa-gebruikers zien'

25 april 2019 12:05 Aangepast: 25 april 2019 13:38

Amazon-medewerkers die spraakassistent Alexa moeten verbeteren, kunnen de locatie van gebruikers van de slimme assistent makkelijk achterhalen.

Dat zeggen vijf anonieme Amazon-medewerkers tegen Bloomberg. Het gaat om hetzelfde programma dat eerder deze maand ook al in het nieuws kwam. Toen bleek dat Amazon medewerkers laat luisteren naar spraakopdrachten die consumenten aan slimme assistent Alexa geven. Als de assistent die opdrachten niet begrijpt, doen mensen een poging om zo de software te verbeteren. Zo leert de software steeds meer uitspraken van woorden kennen.

Sommige van die medewerkers blijken ook toegang te hebben tot gedetailleerde locatiedata die hoort bij opnames van gebruikers. Door die coördinaten in bijvoorbeeld Google Maps te zoeken, kunnen medewerkers makkelijk het exacte adres van gebruikers achterhalen.

Amazon zei enkele weken geleden nog dat medewerkers geen toegang hadden tot gegevens als locatiedata. Het bedrijf komt daar nu deels op terug, en stelt tegenover Bloomberg dat "toegang tot interne middelen zeer gecontroleerd is, met toegang voor slechts een beperkt aantal medewerkers die deze middelen nodig hebben om onze diensten te verbeteren".

Data inmiddels beter afgeschermd

Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de toegang tot de gegevens daadwerkelijk is gebruikt om de locatie van klanten te achterhalen. Maar hoewel de toegang nu beperkt zou zijn tot een kleine groep medewerkers, hadden veel meer medewerkers tot vorig jaar nog toegang tot veel meer data. Zo zou ook het adresboek van gebruikers eerder doorzoekbaar zijn geweest door medewerkers.

Eerder bleek ook dat Amazon-dochterbedrijf Ring zijn slimme camera's en deurbellen ook trainde met menselijke medewerkers. Ook daar moesten de medewerkers objecten en mensen herkennen die door software niet herkend werd. Medewerkers zouden echter vrij toegang hebben gehad tot zowel eerder opgenomen beelden als livebeelden van sommige camera's. Amazon sprak die berichtgeving tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amazon-medewerkers luisteren naar spraakopdrachten Alexa'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van