Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tesla dieper in de rode cijfers dan verwacht

25 april 2019 07:13 Aangepast: 25 april 2019 09:23
Een Tesla Model 3. Beeld © EPA

Het eerste kwartaal is voor Tesla een stuk minder goed verlopen dan analisten hadden verwacht. Problemen met de levering en het wegvallen van belastingvoordelen in de VS drukten de omzet.

Die kwam uit op 4,5 miljard dollar in het eerste kwartaal terwijl was gerekend op een bedrag ruim boven de 5 miljard. Van die omzet bleef ook niets over: het bedrijf zette een nettoverlies van 702 miljoen dollar in de boeken. Ook het verlies was aanzienlijk groter dan verwacht.

Het onderliggend resultaat, waarin wordt gecompenseerd voor eenmalige tegenvallers, kwam uit op 494 miljoen dollar in de min.

Moeite met levering

De tegenvallende cijfers hebben meerdere redenen. In de eerste plaats werden er aanzienlijk minder auto's verkocht dan in het laatste kwartaal van 2018 omdat een belastingvoordeel voor kopers van elektrische auto's in de VS is gehalveerd per 1 januari.

Daarnaast had het bedrijf ook moeite met het afleveren van Models 3 buiten de VS, wat de omzet over het eerste kwartaal flink drukt. Die auto's worden nu doorgeschoven naar het tweede kwartaal.

Volgend kwartaal weer verlies

Beleggers reageerden negatief op het nieuws, hoewel het verlies van 2 procent voor het aandeel uiteindelijk wel meeviel.

Duidelijk is wel al dat investeerders ook in het tweede kwartaal van dit jaar nog niet op winst hoeven te rekenen. Tesla verwacht pas in het derde kwartaal weer geld te gaan verdienen, maar schrijft wel dat de verliezen in het tweede kwartaal aanzienlijk kleiner zullen zijn dan in de eerste drie maanden van 2019.

Voor de rest van het jaar houdt het bedrijf vast aan zijn voorspelling dat er 360.000 tot 400.000 auto's worden afgeleverd aan klanten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore