Tech

'Hacker kan op afstand motor auto uitschakelen'

25 april 2019 07:15 Aangepast: 25 april 2019 10:12

Een hacker die toegang heeft gekregen tot de accounts van gebruikers van de apps iTrack en ProTrack kan precies volgen waar tienduizenden auto's zich bevinden.

Ook kan hij bij sommige auto's de motor uitschakelen, zelfs als de voertuigen rijden, schrijft Motherboard dat contact heeft gehad met de hacker.

ProTrack en iTrack zijn apps waarmee bedrijven hun auto's via gps-tracking kunnen volgen. Alle gebruikers van de apps krijgen het standaardwachtwoord 123456 toegewezen als ze zich aanmelden. Door vervolgens miljoenen mogelijke gebruikersnamen uit te proberen kon de hacker, die zichzelf L&M noemt, toegang krijgen tot 7.000 accounts van iTrack en 20.000 accounts van ProTrack.

Grote verkeersproblemen

Bij sommige auto's is het via deze gehackte accounts vervolgens mogelijk om op afstand de motor uit te schakelen. Dat kan als de auto stilstaat, maar ook als het voertuig langzamer dan 20 kilometer per uur rijdt. "Ik kan wereldwijd voor grote verkeersproblemen zorgen", aldus L&M tegenover Motherboard.

De hacker slaagde er ook in om grote hoeveelheden persoonlijke informatie buit te maken van de getroffen klanten van de tracking-apps. Het gaat daarbij onder meer om adressen, namen en telefoonnummers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieven stelen Tesla door sleutel te hacken

Kijk ook: elektrische Audi E-tron

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`