Tech

Bedrijf uit Naaldwijk spin in web van illegale televisie in Italië

24 april 2019 19:41 Aangepast: 17 december 2019 06:16
Beeld © Getty

Het IT-bedrijf Worldstream blijkt een van de belangrijke spelers te zijn de illegale televisiewereld in Italië. Het bedrijf uit Naaldwijk verhuurt met - zoals ze zelf zeggen - 'Zwitserse discretie' serverruimte waarmee Italiaanse criminele organisaties illegale televisie kunnen aanbieden. "We wisten dat er boefjes waren. Maar het is ook voor ons een openbaring."

De servers van Worldstream in het Westland blijken de spin in het web van het illegaal streamen van televisie in Italië. Omdat ze bij Worldstream niet wisten of niet wilden weten wat er precies via hun servers werd verspreid door de klanten, konden criminele aanbieders ongestoord hun gang gaan. Zo konden ze hun illegale televisiebusiness hard laten groeien. 

Goedkoop betaaltelevisie kijken via illegale streamingdiensten is sterk gegroeid in Italië de afgelopen jaren. De Fapav, de Italiaanse stichting die de rechten van content-makers beschermt, schat zelfs dat alleen al 4,6 miljoen Italianen op een illegale manier naar sportwedstrijden kijken. "En het fenomeen groeit extreem hard", zo laat secretaris-generaal Federico Bagnoli Rossi van Fapav weten.

Koopje

Zo'n illegaal streamingabonnement kost 10 tot 15 euro per maand en biedt vaak naast sport ook ander populair aanbod zoals dat van Netflix en filmkanalen. Illegale televisie heeft inmiddels meer abonnees dan de grote betaalzender van Mediaset.  

De reden voor de groeiende populariteit van de service is simpel. Het is stukken goedkoper dan een officieel abonnement nemen op bijvoorbeeld Sky Sport, dat 30 euro per maand kost.

Meer voor minder

Bij de illegale abonnementen krijg je simpelweg veel meer kanalen voor minder geld. Dat het strafbaar is voor de eindgebruiker schrikt klanten blijkbaar niet af. Bagnoli Rossi: "Het is hartstikke illegaal maar de beeldkwaliteit is vaak hoog." 

Volgens hem groeit deze manier van tv kijken overal in Europa. Criminele bedrijfjes bieden ze aan door signalen van de satelliet of het internet te plukken en die dan via grote servers in een abonnement aan te bieden. Die serverbedrijven werken vanuit allerlei landen in Europa, maar Worldstream is volgens Fapav een van de belangrijkste. "Er is ongelofelijk veel data door Worldstream verwerkt in deze."

Servers in Nederland

De streamingdiensten hebben veel servercapaciteit nodig om een groot publiek zonder al te veel storingen in de ontvangst te bedienen. Dan komt Nederland om de hoek kijken.

Als Europese internethub is hier een goede infrastructuur. En zijn er meerdere bedrijven die geschikte serverruimte aanbieden. Onder meer het Naaldwijkse Worldstream dus.

Worldstream

Worldstream is opgericht in 2006. Het bedrijf telt 50 medewerkers noemt zichzelf met 1100 procent groei in vijf jaar 'een van de snelst groeiende bedrijven van Europa'.

Vorig jaar won het bedrijf nog de prijs voor beste ondernemer van het Westland. Het telt wereldwijd duizenden klanten en sponsort onder meer de lokale hockeyclub. Het bedrijf heeft twee datacenters: een in Naaldwijk en een op Curaçao.

Een undercover-verslaggever van het Italiaanse televisieprogramma Iene (van Mediaset, het bedrijf van Silvio Berlusconi) liet deze maand zien dat het eenvoudig is om bij Worldstream een illegaal televisiekanaal te laten draaien op de servers. Medewerkers lieten de serverruimte zien en boden hun diensten probleemloos aan. 

Zwitserse discretie

Ook lieten ze weten altijd 'heel discreet' te werken. "We zijn zoals in Zwitserland. We delen met niemand de informatie."  Ook zeiden ze niets te willen weten over wat er op hun servers draait: "We weten niets en basta. We verkopen slechts serverruimte."  

Toen de verslaggever het management confronteerde met duizenden brieven van Italiaanse autoriteiten en mediabedrijven waarin Worldstream werd gesommeerd te stoppen met het verspreiden van de illegale televisiesignalen, zeiden ze dat die naar het verkeerde adres in Naaldwijk waren gestuurd. En dat hun Italiaans niet goed was om te begrijpen wat erin stond.

Mediaset alleen al zou 15.000 keer hebben gevraagd aan Worldstream om iets te doen tegen de illegale verspreiding.

Moreel verantwoordelijk

Volgens Worldstream komen er inderdaad dagelijks honderden brieven of mails binnen met verzoeken om content van de server te verwijderen. "We reageren daar altijd op. Door het door te sturen naar de klant", zegt 'abuse'-manager Thijs Eleveld van Worldstream. "Die moet dan aangeven of het inderdaad eraf moet. Als die niet reageert, dan doen we dat uiteindelijk zelf." 

Volgens Bagnoli Rossi van Fapav was Worldstream echter slecht in reageren op verzoeken. "Ze reageerden helemaal niet. Pas recentelijk, waarschijnlijk na de eerste berichten in Italiaanse media, reageren ze wel."  

Hij vindt dat er een morele verantwoordelijkheid ligt bij Worldstream om illegale televisie aan te pakken. "Het klopt dat ze met het verhuren van servers iets doen wat gewoon legaal is. Maar als je weet wat er via jouw servers allemaal gebeurt, moet je ingrijpen. Ze mogen zich niet Zwitsers gedragen."

'Boefjes'  

Worldstream erkent dat de zaken niet helemaal verlopen zoals zou moeten. Er geeft ook toe dat ze amper doorhebben in welke mate er misbruik wordt gemaakt van hun servercapaciteit door het 'discrete' beleid dat ze voeren.  

"We weten dat er in deze business boefjes zijn", aldus Eleveld. "Maar wat we nu hoorden was tot op zekere hoogte ook voor ons een openbaring." Hij geeft ook toe dat de opmerking dat bedrijf werkt zoals de Zwitsers dat doen niet handig was. "Dat had meer tactisch gemoeten." 

'Lastig controleren'

Volgens Worldcom is het echter lastig om te controleren wat er allemaal via hun servers de wereld in wordt gestuurd. Eleveld: "We hebben 10.000 tot 15.000 servers in gebruik. Het controleren is lastig. Als provider mogen we het verkeer van de klanten ook niet inzien."

Maar volgens de Fapav is het kwalijk dat Worldstream is blijven doen alsof hun neus bloedt. "Als er belangrijke voetbalwedstrijden of de Formule 1 begint en miljoenen mensen plotseling gaan kijken, dan moet je dat merken als provider. Het lijkt me heel sterk als ze niet weten op dat soort momenten om wat voor streamingsdiensten het vooral gaat."

Voetbal zoals hier bij de Champions League is geliefd bij klanten van illegale streamingdiensten. Voetbal zoals hier bij de Champions League is geliefd bij klanten van illegale streamingdiensten.

Beterschap beloofd

Eleveld belooft dat het bedrijf wel maatregelen neemt om de groeiende business op een correcte manier te gaan uitvoeren: "De capaciteit van mijn afdeling 'abuse' (misbruik, red.) wordt uitgebreid. We zoeken meer personeel. En er komen nieuwe werkprocessen om dit soort zaken de kop in te drukken."

Politie en organisaties die het intellectuele eigendom van content bewaken zetten zich in heel Europa in om de illegale diensten uit de lucht te halen. Eind maart werden in een samenwerking tussen de politie van verschillende Europese landen illegale streamingdiensten van 800 televisiekanalen op zwart gezet.

Maar in Italië kunnen klanten volgens de Fapav nog gewoon alles zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende achter modems voor gratis tv en internet opgerold

Update 3 mei 2019. 

Op uitdrukkelijk verzoek van Worldstream plaatst RTL Z deze nadere uitleg op de site. 

"Het wereldwijde netwerk dat Worldstream aan klanten aanbiedt heeft met 5Tbit/s een zeer grote capaciteit, wat het bij uitstek geschikt maakt voor streaming content", zegt Lennert Vollebregt, CEO en mede-eigenaar van Worldstream. "Wij bieden zelf geen streamingsdiensten aan en hebben geen invloed op de content van de servers. Ons netwerk met hoge bandbreedte volume trekt echter niet alleen legale klanten aan die bijvoorbeeld hun cloud en streaming applicaties bij ons willen hosten. Ook klanten met minder goede bedoelingen weten ons te vinden. Aan ons is het vervolgens de taak om via zogenoemde abuse meldingen mogelijk illegale content te traceren, een gebruikelijke procedure als het gaat om internet infrastructuur. Omdat dit het internet betreft, mogen wij als hostingprovider juridisch gezien echter niet eigenhandig content gaan verwijderen of afsluiten. Het is voor ISP's zoals Worldstream zelfs grondwettelijk verboden om zich actief te bemoeien met de content op de door ons verhuurde servers. Daar komt bij dat deze content vaak versleuteld is." 

Volgens Vollebregt staat Worldstream in nauw contact met de Nederlandse politie en justitie om content offline te halen wanneer daar juridische grondslag voor is. "Soms vragen zij ons zelfs om bepaalde content nog even online te houden om daders te traceren. Een simpel verzoek van een Fapav of de Nederlandse equivalent van Fapav, stichting BREIN, is in die zin onvoldoende, daar mogen wij binnen de Nederlandse wetgeving niet eens gehoor aan geven. Een verantwoordelijkheid die wij als Worldstream wel hebben is om alert te blijven bij het traceren van ongewenste content en onze abuse afdeling verder te versterken, zeker nu ons bedrijf zo hard groeit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore