Tech

Standbeelden van Steve Jobs, Elon Musk en andere tech-keizers

24 april 2019 13:51 Aangepast: 24 april 2019 14:05
Beeld © Sebastian Errazuriz Studio

De Chileense kunstenaar Sebastian Errazuriz exposeert in New York met standbeelden van Steve Jobs, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en andere leiders van techbedrijven.

Errazuriz gebruikt moderne technologie zowel als onderwerp als gereedschap voor zijn nieuwe expositie The Beginning of the End. Zo zijn enkele van de standbeelden met een 3D-printer gemaakt. De voorstelling schuift bekende personen uit de techindustrie naar voren als mythologische figuren, verantwoordelijk voor de snelle verandering die de wereld nu doormaakt.

Zo is er het beeld 'The Prophet': Steve Jobs die in zijn bekende coltrui en spijkerbroek voorover gebogen over een iPhone zit. Zowel de naam als de vorm van het standbeeld zijn een verwijzing naar de beroemde Denker van Auguste Rodin. Jobs is ook bewust het eerste standbeeld van de expositie.

Nieuwe religie

"Historisch gezien is er in verschillende religies een profeet die een boodschap predikt, een evangelie dat bij het publiek hoort en een deel van hun leven wordt", legt Errazuriz uit. "Als je erover nadenkt, veranderen Jobs' apparaten ons leven helemaal en zodra we allemaal een apparaat gaan gebruiken dat informatie vastlegt, begint het de manier te veranderen waarop we denken en communiceren met andere mensen. Het is bijna het begin van een nieuwe religie."

Zuckerberg en opium

Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page worden weergegeven als alwetende orakels, compleet met Google Glass en gekleed in toga's.

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft van Errazuriz een buste gekregen, met daarnaast enkele papavers; Facebook als het nieuwe opium. Zuckerberg oogt des te meer als een Romeinse keizer dankzij zijn haardracht, waarschijnlijk een gevolg van Zuckerbergs fascinatie voor de Romeinse keizer Augustus.

Gevallen engel en gladiator

Tesla-topman Elon Musk staat als een gevallen engel symbool voor de wil om te ontsnappen, vanwege zijn wens om van de mensheid een interplanetaire soort te maken. Amazon-oprichter en 's werelds rijkste man Jeff Bezos wordt afgebeeld als een glorieuze gladiator.

Een sculptuur van Edward Snowden toont de bekende klokkenluider opgebaard. 'Het verlies van het verzet' moet volgens de kunstenaar laten zien dat tegenspraak in de nieuwe wereld niet wordt geduld. Wereldleiders Donald Trump, Xi Jinping en Vladimir Poetin worden afgebeeld als geestelijken, hoofden van de nieuwe politiestaat.

De expositie The Beginning of the End is van 1 mei tot en met 24 mei te zien bij The Elizabeth Collective in New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Leestip: wat als Steve Jobs nog zou leven...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore