Ga naar de inhoud
Robotaxi

Tesla-ceo Elon Musk: over twee jaar eerste auto zonder stuur

Elon Musk, topman van Tesla en SpaceX. Beeld © AFP

Tesla zal binnen twee jaar een auto uitbrengen zonder stuur. "Consumenten zullen het eisen", aldus ceo Elon Musk.

Het voornemen om het stuur te verwijderen past in Musks plannen om Tesla-eigenaren vanaf volgend jaar al de mogelijkheid te bieden om hun auto's beschikbaar te stellen als zelfrijdende deeltaxi's. Tesla-bezitters kunnen hun voertuig zo verhuren op het moment dat ze er zelf geen gebruik van maken.

Hoewel de robotaxi's volgens Musk eind dit jaar al in staat zijn om volledig zelf te rijden, zullen ze aanvankelijk nog wel gewoon een stuur hebben. "Ik denk dat er een transitieperiode zal zijn waarbij mensen het stuur kunnen overnemen van de robotaxi. Maar op het moment dat de toezichthouders voldoende vertrouwen hebben dat het ook zonder kan, zullen we het stuur gewoon verwijderen", aldus de Tesla-ceo.

Korreltje zout

Over twee jaar wil Tesla al de eerste auto zonder stuur presenteren. Bij bestaande voertuigen zal Tesla het stuur losschroeven en een kap over de dashboarduitsparing plaatsen waar de stuurkolom zich op dit moment bevindt. "De kans dat het stuur zal worden verwijderd is 100 procent", stelt Musk. "Consumenten zullen het eisen." 

Het kan geen kwaad om Musks voorspellingen met een korreltje zout te nemen. Zo beloofde de Tesla-ceo in 2016 al dat het eind 2017 mogelijk zou zijn om met behulp van de zogeheten 'summon'-functie een Tesla onbemand van de ene kant van het land naar de andere kant te laten rijden. In augustus 2017 veranderde Musk de deadline in 'begin 2018' – een belofte die Tesla evenmin inloste.

Musk:
Lees ook:
Musk: robo-taxi's van Tesla in 2020 de weg op
'Prostituees
Lees ook:
'Prostituees gaan zelfrijdende auto's gebruiken'