Privacy

Apple-ceo Tim Cook pleit voor regelgeving techsector

23 april 2019 20:38 Aangepast: 23 april 2019 20:39

In navolging van de ceo’s van Facebook en Microsoft bepleit nu ook Apple-ceo Tim Cook strengere regelgeving voor de techsector.

“Er zijn te veel voorbeelden waarbij het ontbreken van regels heeft geresulteerd in enorme schade voor de maatschappij”, verklaarde Tim Cook dinsdag, zo meldt The Street. Volgens Cook zijn er ‘serieuze problemen’ in de techsector. “We moeten eerlijk zijn en toegeven dat wat we doen, niet werkt. Technologie moet gereguleerd worden.”

Cook wees onder meer op de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Europese wetgeving voor databescherming die vorig jaar van kracht werd. Volgens de Apple-ceo zijn die regels “niet ideaal, maar wel een stap in de goede richting voor de privacy”. Eerder dit jaar riep hij de Amerikaanse overheid al op om vergelijkbare wetgeving aan te nemen.

Apple probeert zich de afgelopen jaren van concurrenten zoals Google en Facebook te onderscheiden door gebruikers meer privacy te beloven. Begin dit jaar trok Apple tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas de aandacht met een enorm billboard met de tekst ‘What happens on your iPhone, stays on your iPhone’ – een knipoog naar de slogan ‘What happens in Vegas, stays in Vegas’.

Gezichtsherkenning

Cook is niet de eerste ceo die zich de laatste maanden uitspreekt voor meer regelgeving voor de techsector. Zo vroeg Microsoft-ceo Satya Nadella de overheid begin dit jaar om regels op te stellen voor het gebruik van nieuwe technologieën zoals gezichtsherkenning. Veel van de huidige toepassingen van gezichtsherkenning noemde hij ‘verschrikkelijk’.

Een week geleden werd bekend dat Microsoft zijn gezichtsherkenningstechnologie niet wil leveren aan een Amerikaanse politiedienst, omdat het systeem volgens het softwarebedrijf nadelig zou uitpakken voor vrouwen en etnische minderheden.

Bescherming van privacy

Eind vorige maand pleitte Mark Zuckerberg van Facebook in een opinieartikel in de Washington Post eveneens voor meer overheidsingrijpen in de techsector. “We moeten een debat voeren over wat we willen als maatschappij en hoe regelgeving daarbij kan helpen”, aldus de Facebook-ceo.

De Facebook-oprichter ziet een rol voor de overheid op vier terreinen: bij het bestrijden van gevaarlijke content, het waarborgen van eerlijke verkiezingen, de bescherming van de privacy en 'dataportabiliteit': de mogelijkheid om je gegevens van bijvoorbeeld het ene sociale netwerk mee te nemen naar het andere.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commentaar: Nu slaat Zuckerberg de spijker wél op zijn kop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore