Ga naar de inhoud
Tech

'Fastned heeft de komende jaren ruim 160 miljoen euro nodig'

Snellaadstation van Fastned bij Zaandam Beeld © ANP

Laadpalenbedrijf Fastned heeft de komende jaren zeker nog 160 miljoen euro nodig om een Europees netwerk van snellaadstations op te zetten, oftewel zo'n 40 miljoen per jaar.

Dat staat in een vertrouwelijk analistenrapport van ING, dat is ingezien door het FD. Eerder deze maand maakte Fastned al bekend dat het in de zomer een beursnotering wil in Amsterdam, om zijn groeiplannen makkelijker te financieren.

"Hiermee krijgen we toegang tot veel meer en veel grotere investeerders", zei directeur Michiel Langezaal daarover. Op dit moment staat het bedrijf al genoteerd aan de alternatieve beurs Nxchange.

Bestaande aandeelhouders zullen hun belang flink zien verwateren, als het bedrijf nieuwe miljoenen aantrekt. Tot nu toe haalde Fastned in totaal ruim 40 miljoen euro op, veelal bij particuliere beleggers in de vorm van leningen.

Europees netwerk van laadstations

Fastned, dat werd opgericht in 2012, werkt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto's. Het heeft nu 91 van die stations in Nederland en Duitsland, en wil op korte termijn uitbreiden in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Uiteindelijk ambieert Fastned een netwerk van duizend locaties in heel Europa.

Dat kan het niet op eigen kracht financieren. De verliezen van het bedrijf zijn groter dan zijn omzet. In 2018 bedroeg het verlies 6,3 miljoen euro, op een omzet van 1,6 miljoen euro. En een gemiddeld snellaadstation kost ongeveer een half miljoen euro.

Tankstation
Lees ook:
Tankstation voor elektrische auto's Fastned wil naar de beurs

Snelle groei

Topman Langezaal ziet geen probleem in de huidige verliezen, zei hij bij de aankondiging van de beursgang tegen RTL Z. "Het aantal elektrische auto's in Nederland stijgt snel. Wij verwachten daarom dat de omzet onze kosten snel zal inhalen. De verliezen zijn tijdelijk. Wij gaan break even draaien als 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is."

Ook ING denkt dat de inkomsten van Fastned snel kunnen groeien, zou te lezen zijn in het rapport. De bank rekent erop dat de omzet de komende tijd jaarlijks zal verdubbelen. Die zal daardoor rond 2023 uitkomen op zo'n 68 miljoen euro, waarmee winstgevendheid in zicht zou moeten komen.

De bank gaat er ook vanuit dat Fastned zijn huidige voorsprong op de concurrentie weet te behouden. Voor kleine nieuwkomers zou het inmiddels te lastig zijn om de markt te betreden. Grote concurrenten als Shell en BP zouden dan weer te log en bureaucratisch zijn om snel te handelen. Bovendien zouden zij als verkopers van benzine en diesel geen belang hebben bij een al te snelle transitie naar elektrisch rijden.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl