Ga naar de inhoud
Volgend jaar al zelfrijdend

Musk: robo-taxi's van Tesla in 2020 de weg op

Beeld © Tesla

Alle Tesla-auto's die nu gemaakt worden, hebben de hardware om zelfstandig te rijden, zegt ceo Elon Musk. Nog dit jaar moet het mogelijk zijn om de auto volledig zelf te laten rijden. Vanaf 2020 moeten Tesla-eigenaren hun auto's beschikbaar kunnen stellen als zelfrijdende deeltaxi's.

Op de Tesla Autonomy Day (bekijk de presentatie) heeft ceo Elon Musk maandagavond de eerste journalisten en investeerders in een zelfrijdende auto van Tesla laten plaatsnemen. Volgens Musk is Tesla heel dichtbij volledig zelfrijdend de weg op gaan. Tesla heeft zelf nieuwe computers en chips ontwikkeld. "Alle Tesla's die nu gemaakt worden zijn uitgerust met alle hardware die nodig is om een auto volledig zelf te laten rijden", aldus Musk.

Aanwezige journalisten en investeerder konden vandaag instappen in Tesla's die al volledig zelfstandig kunnen rijden. Hierop is de software geïnstalleerd waar ontwikkelaars nu nog aan sleutelen.

Nog dit jaar

Musk verwacht dat het later dit jaar mogelijk is voor Tesla-eigenaren om hun auto te upgraden naar zelfrijdend. Wel zijn de 'bestuurders' zelf nog de verantwoordelijkheid om op te letten en in te grijpen. "Ik denk dat we tweede kwartaal volgend jaar zover zijn dat mensen niet meer hoeven op te letten en uit het raam kunnen kijken", zegt Musk. 

Een stap daarna is nog om wetgevers te overtuigen dat de technologie veilig genoeg is. Hij verwacht dat de eerste deals voor het eind van volgend jaar zijn gesloten.

Robo-taxi's

Als aanvulling op het verdienmodel van Tesla, wil Musk ook een autodeelplatform uitrollen. Wanneer de auto's eenmaal zelfrijdend zijn, kunnen Tesla-eigenaren hun auto beschikbaar stellen als deeltaxi. Als zij de auto niet zelf gebruiken, rijdt deze autonoom rond om andere mensen te verplaatsen.

Musk zegt dat Tesla vele malen goedkoper gaat zijn dan concurrenten Lyft en Google-spin-off Waymo, namelijk maar 0,18 dollarcent per mijl in plaats van 2 of 3. Tesla zal 25 tot 30 procent van de opbrengst zelf houden. De eerste robo-taxi's moeten in 2020 op de weg te zien zijn.

Geen lidar

Sinds een maand worden alle geproduceerde Model S en Model X-auto's uitgerust met de nieuwe computer. De nieuwe Model 3-auto's beschikken sinds 10 dagen over deze chips. In combinatie met de aanwezige camera's moet dit volgens Tesla voldoende zijn.

De Tesla's beschikken niet over lidar-technologie, waarmee andere zelfrijdende auto's via deze variant op radar de omgeving scannen. Volgens Musk is het niet betrouwbaar genoeg en noemt het zelfs 'gekkenwerk'. "Iedereen die vertrouwt op lidar is verdoemd."

TeslaVision

Tesla werkt hard aan de software om zelfrijdend de weg op te gaan. Naast eigen chips heeft het ook een eigen beeldherkenningsprogramma geschreven genaamd TeslaVision. Deze software werkt via patroonherkenning en een zelflerend neuraal netwerk.

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's