Tech

Forse omzetgroei Huawei ondanks zorgen over spionage

22 april 2019 12:26 Aangepast: 22 april 2019 12:42
Beeld © EPA

Huawei heeft een goed eerste kwartaal gedraaid in 2019. De opbrengsten waren ruim 39 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet kwam uit op een kleine 24 miljard euro. De winstmarge lag op 8 procent, wat iets meer is dan vorig jaar. Er werden 59 miljoen smartphones verkocht en meer dan 70.000 basisstations voor 5G.

De Chinese technologiegigant heeft verder veertig deals gesloten met telecombedrijven over het opzetten en aanbieden van 5G. Een deel van die bedrijven komen uit Europa.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgen en Duitsers vinden geen aanwijzingen voor spionage Huawei

VS: Doe geen zaken met Huawei

Met de kwartaalcijfers laat Huawei zien de toenemende druk van de Verenigde Staten te blijven weerstaan. De Amerikanen beschuldigen het bedrijf van spionage in opdracht van de Chinese overheid.

Daarom roepen de Verenigde Staten al even op om Huawei in de ban te doen. President Trump heeft regels ingesteld die ervoor zorgen dat de overheid en bedrijven die werken voor de overheid, geen Huawei-apparatuur meer mogen gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Huawei onder vuur ligt

'Relatie op het spel'

Daarnaast dreigen de Verenigde Staten om minder inlichtingen te verschaffen aan bondgenoten die zaken doen met Huawei. Duitsland negeerde dat al, Nederland ontving eenzelfde waarschuwing.

Ondertussen staat KPN op het punt op het punt om zijn 5G-netwerk te laten aanleggen door het omstreden Huawei. Dat plan ligt politiek gevoelig, want het kabinet is nog bezig met het formuleren van beleid over de toenemende invloed van Chinese bedrijven in Nederland. 

'Niet naïef zijn over signalen spionage'

Onderdeel daarvan is een besluit over of Huawei voldoende te vertrouwen is om een rol te spelen in de aanleg van 5G in Nederland. Daarover zijn er grote twijfels. Volgens premier Rutte moeten we 'niet naïef' zijn en is het een 'zeer gevoelig' onderwerp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van