Ga naar de inhoud
Schikking

Waarom Apple niet om Qualcomm heen kan

Beeld © AFP

Qualcomm is de grote winnaar van de deze week getroffen schikking met Apple. De komende jaren kan Apple niet om de chipfabrikant heen.

Apple heeft flink in de buidel moeten tasten bij de schikking deze week met Qualcomm. Apple betaalt de chipmaker een bedrag van tussen de 5 en 6 miljard dollar om de juridische gevechten wereldwijd af te kopen, schat zakenbank UBS.

Daarnaast betaalt Apple vermoedelijk ook nog eens 8 tot 9 dollar per iPhone aan royalty's, schrijft UBS-analist Timothy Arcuri. De analist baseert zijn schatting op de melding van Qualcomm dat de winst per aandeel jaarlijks 2 dollar hoger uitvalt door de deze week gesloten deal.

Dominante marktpositie

Apple en Qualcomm lagen sinds 2017 overhoop over het gebruik van Qualcomm-technologie in iPhones. Het geschil leidde tot diverse rechtszaken in verschillende landen.

Qualcomm meende dat Apple te weinig afdroeg voor het gebruik van technologie die door de chipmaker was gepatenteerd, terwijl Apple Qualcomm ervan beschuldigde zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen.

'Ze hebben ons telefoonnummer'

De dominante positie die Qualcomm inneemt, drijft Apple nu ook weer in de armen van het chipbedrijf. Apple's plannen om volgend jaar een 5G-iPhone uit te brengen, dreigden namelijk in het water te vallen. Apple ruilde Qualcomm in 2017 in voor Intel, maar die fabrikant bleek niet in staat  om tijdig een 5G-modem te leveren. Intel slaagde er niet in zijn chips snel genoeg kleiner te maken.

Qualcomm is simpelweg het enige bedrijf dat ervoor kan zorgen dat Apple volgend jaar een 5G-modem in zijn telefoon krijgt. Begin deze maand werd al duidelijk dat een verzoening tussen Apple en Qualcomm weer tot de mogelijkheden behoorde. "Ze hebben ons telefoonnummer", verklaarde Qualcomm-president Cristiano Amon in reactie op vragen over de problemen die Apple ondervond met Intel.

Aandeel 38 procent omhoog

De Qualcomm-leiding zal blij zijn dat de strijdbijl met Apple weer is begraven. De beurskoers van het bedrijf steeg na de schikking met 38 procent. Sinds 2014, toen de smartphoneverkopen bijna op hun top waren, is Qualcomm niet meer zoveel waard geweest.

Qualcomm is dan ook de duidelijke winnaar van de overeenkomst van deze week. Als de schatting van UBS klopt, betaalt Apple nu meer aan Qualcomm per telefoon dan voorheen. Eerder betaalde Apple volgens eigen opgave 7,50 dollar per iPhone aan de chipmaker.

Licentieovereenkomst

De schikking bewijst bovendien dat Apple de komende tijd aan Qualcomm vastzit. De twee bedrijven hebben een licentieovereenkomst gesloten voor zes jaar. Qualcomm zal Apple gedurende die periode de benodigde chips leveren voor zijn mobiele apparaten.

Dat is een flinke tegenslag voor Apple-ceo Tim Cook, schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman. Apple heeft graag de vrijheid om van leverancier te wisselen of om de productie van een bepaald eigen onderdeel in eigen hand te nemen.

Eigen 5G-modem van Apple

Apple begon om die reden een jaar geleden met het ontwerp van een eigen 5G-modem. Het is echter een enorme opgave om zo'n modem overal goed te laten functioneren. Daarvoor is veel kennis nodig die niet zomaar te koop is, aldus Gurman. Het bouwen van een nieuw modem kost al snel twee jaar, en het testen anderhalf jaar.

Qualcomm beschikt over de know-how en alle contacten met netwerkaanbieders wereldwijd. Dit jaar brengt het bedrijf al zijn tweede 5G-modem uit. Dat Intel na de schikking tussen Apple en Qualcomm aankondigde te stoppen met het ontwerp van een 5G-modem is veelzeggend. Apple kan voorlopig niet om Qualcomm heen.

Apple
Lees ook:
Apple en Qualcomm schikken patentruzie, koers Qualcomm stijgt 23 procent
Intel
Lees ook:
Intel trekt zich terug van markt voor smartphone 5G-chips
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl