Tech

Uber krijgt investering van 1 miljard voor zelfrijdende auto's

19 april 2019 12:47 Aangepast: 19 april 2019 13:32
Een zelfrijdende auto van Uber Beeld © EPA

Kort voor de aanstaande beursgang heeft Uber nog even 1 miljard dollar opgehaald bij investeerders. Dat wil het bedrijf inzetten voor de verdere ontwikkeling en vermarkting van zelfrijdende auto's.

Dat maakte Uber-ceo Dara Khosrowshahi gisteravond bekend via Twitter. Het geld komt van Toyota, Softbank en auto-onderdelenmaker Denso. De tak wordt afgesplitst in een aparte entiteit, Uber Advanced Technologies Group (ATG), dat een eigen bestuur krijgt maar wel op de balans van Uber blijft staan. 

Met de investering wordt de tak gewaardeerd op 7,25 miljard dollar, stelt Uber in een persbericht.

Beursgang

Sommige investeerders dringen erop aan dat Uber de tak volledig afstoot, omdat deze al jaren hoge kosten maakt. Er is in de afgelopen drie jaar meer dan 1 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, becijfert Financial Times.

Uber zelf gaat begin mei naar de beurs, het is nog niet bekend voor welk bedrag, al zingt in de markt rond dat het bedrijf gewaardeerd word op een bedrag van zo'n 100 miljard dollar. Ook is nog niet duidelijk hoeveel stukken de huidige aandeelhouders gaan verkopen. 

Wie dat zijn, weten we wel: onder meer de gevallen wielrenner Lance Armstrong hoort bij de groep investeerders die bij de beursgang een flinke klapper kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van