Ga naar de inhoud
Tech

Switch ook naar China: opent gigantische markt voor Nintendo

Beeld © Getty

Het lijkt erop dat Nintendo zijn succesvolle console, de Switch, ook in China mag gaan verkopen. Het zou de eerste keer in bijna 20 jaar zijn dat er consoles van Nintendo op de Chinese markt te koop zijn. Beleggers zijn blij met het nieuws: de koers van Nintendo schoot met 14 procent omhoog.

Nintendo wil de Switch samen met techreus Tencent in China gaan verkopen, twee jaar nadat de spelcomputer voor het eerst uitkwam in de VS en Europa.

Tencent kreeg gisteren goedkeuring van de lokale overheid in de zuidelijke provincie Guangdong om de Switch er te distribueren, samen met de game New Super Mario Bros. U Deluxe.

Groot nieuws voor Nintendo, omdat het daarmee mogelijk toegang krijgt tot de grootste gamemarkt ter wereld. En dat is voor het eerst in bijna 20 jaar. Want tussen 2000 en nu werden de consoles van Nintendo niet direct verkocht in China.

558 miljoen gamers

In 2017 waren er volgens analistenbureau Niko 558 miljoen gamers in het land. In 2022 zouden dat er 768 miljoen kunnen worden. Die gamers zijn dan goed voor een omzet van 42 miljard dollar, voorspelt Niko. 

In 2000 werden gameconsoles verboden in China, uit angst voor de negatieve effecten van gamen op de ontwikkeling van kinderen. Dat verbod werd in 2015 opgeheven.

De twee andere grote consoles, Xbox One en Playstation 4, zijn sindsdien wel een tijd te koop in China. Fabrikanten Sony en Microsoft brachten die op de markt via joint ventures met Chinese bedrijven.

Maar door het jarenlange verbod op de gamemarkt in China, hebben de consoles wel wat in te halen. Chinezen gamen nu vooral op hun smartphones en pc's

'Goedkopere
Lees ook:
'Goedkopere Nintendo Switch verschijnt dit najaar'

Terugkeer naar China

Nintendo had zijn zinnen al langer gezet op een terugkeer naar de Chinese markt. Iets waar investeerders ook al tijden om vragen.

Voordeel voor Nintendo, ten opzichte van de andere fabrikanten, is dat de Switch zowel op tv te spelen is, maar tegelijkertijd een draagbare console is. En dat sluit goed aan bij de Chinese voorliefde voor mobiel gamen, zegt analist Gu Tianyi tegen Reuters.

Het is volgens analist Daniel Ahmad wel belangrijk om nuchter te blijven. Want Nintendo en Tencent hebben nog toestemming nodig van andere regelgevers in het land, zegt hij tegen CNBC.

Nintendo
Lees ook:
Nintendo komt met virtual-reality-set voor Switch
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl