Permanente ban

Facebook haalt pagina's Britse extreemrechtse partijen offline

18 april 2019 17:18 Aangepast: 18 april 2019 17:47

Facebook heeft een aantal pagina's en profielen van Britse extreemrechtse partijen donderdag permanent offline gehaald.

Het gaat om pagina's en profielen van onder meer de British National party (BNP), de English Defence League (EDL) en Britain First. De partijen zijn verbannen onder de Facebook-voorwaarden rond "gevaarlijke individuen en organisaties", meldt The Guardian. Naast de partijpagina's van de extreemrechtse organisaties, zijn ook de persoonlijke profielen van in totaal twaalf huidige en voormalige kopstukken van de partijen offline gehaald. De ban geldt ook voor Instagram.

Het is opvallend dat Facebook ook profielen van mensen aanpakt die steun betuigen aan pagina's die de regels overtreden. Facebook heeft de profielen aangepakt omdat ze de extreemrechtse pagina's "prezen of steunden", of zich actief inzetten om steun voor de pagina's te krijgen.

Geen plaats voor haat op Facebook

"Individueel en organisaties die haat verspreiden, of anderen aanvallen om wie zij zijn of daartoe oproepen, hebben geen plaats op Facebook", zegt het sociale netwerk. "We verbannen mensen die verklaren op een gewelddadige of haatdragende missie te zijn. Ons werk tegen georganiseerde haat blijft doorgaan", aldus Facebook.

De stap wordt positief ontvangen door het Britse parlementslid Yvette Cooper, hoofd van het Britse home affairs select committee dat zich inzet tegen extremisme. Cooper noemt de stap "lang overtijd". "Alle bedrijven moeten verantwoordelijk zijn voor het materiaal dat zij beschikbaar stellen of publiceren", aldus Cooper. Een van de verbannen extreemrechtse groepen, Knights Templar International, reageert verbolgen en stelt dat de stap 'de Sovjets zou doen blozen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuckerberg: communicatie gaat van publiek naar privé

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese partijen boos over regels Facebook rond politieke reclames

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore