Tech

Android krijgt komende weken keuzescherm voor browser

18 april 2019 13:52 Aangepast: 18 april 2019 13:58
David Burke, hoofd van de Android-engineeringafdeling. Beeld © Getty Images

Google voegt de komende weken een browserkeuzescherm toe aan Android, om een nieuwe miljardenboete van de Europese Commissie te voorkomen. Het bedrijf heeft donderdag laten zien hoe het scherm eruit ziet.

Google kreeg de afgelopen tijd al drie miljardenboetes van de Europese Commissie vanwege oneerlijke concurrentie. Er dreigt nog zo'n boete, omdat Google zijn eigen browser Chrome en eigen zoekmachine standaard instelt op Android-telefoons. Dat verandert in een aanstaande update, meldt Google.

DuckDuckGo, Edge en Firefox

Na die update zien gebruikers bij het openen van Google Play twee nieuwe schermen. In het eerste scherm staan apps van alternatieve zoekmachines, zoals DuckDuckGo, in het tweede scherm staan alternatieven voor Chrome zoals Firefox en Microsoft Edge.

De schermen tonen apps die nog niet op het Android-apparaat zijn geïnstalleerd, gebaseerd op populariteit maar weergegeven in willekeurige volgorde.

Na het installeren van de apps, krijgen gebruikers een scherm dat uitlegt hoe ze die app instellen als de standaard-app. Ook vraagt een banner onderin Chrome welke zoekmachine ze standaard willen gebruiken, nadat ze de app van een andere zoekmachine hebben geïnstalleerd.

De nieuwe keuzemogelijkheden worden de komende weken toegevoegd aan zowel bestaande als nieuwe Android-telefoons.

Browserkeuzescherm Microsoft

De maatregel doet denken aan een Europese maatregel tegen Microsoft in 2009. Internet Explorer stond toen als standaardbrowser ingesteld op Windows, wat volgens de Europese Commissie schadelijk was voor concurrerende browsers.

Met een browserkeuzescherm wist ook Microsoft toen een miljardenboete te ontlopen. Er volgde wel een boete van 561 miljoen euro, omdat Microsoft het keuzescherm maandenlang niet toonde. Internet Explorer was destijds 's werelds populairste browser, inmiddels is dat Google Chrome.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer privacybescherming in nieuwe Android-versie

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister naar de Bright Update en de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`