Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische bezorgbus

Dit busje van Renault bezorgt je pakje klimaatneutraal

24 april 2019 10:48

Online winkelen betekent rustige winkelstraten, maar bezorgbusjes overal. Renault heeft een conceptauto ontwikkeld die de komende jaren geprobeerd wordt door bedrijven en gemeenten.

De EZ-Flex is het soort auto waar we allemaal op zitten te wachten, maar er nog te weinig van zijn: een elektrisch busje. Renault heeft de Kangoo en de Master in een elektrische variant. Nissan heeft de e-NV200. Deutsche Post heeft zelf de Streetscooter ontwikkeld en Mercedes en Volkswagen volgen ook met elektrische varianten van hun busjes. Maar de markt is verre van volwassen.

De EZ-Flex is speciaal ontwikkeld voor het bezorgen van pakketjes in stedelijke gebieden. Gemiddeld zijn dat routes van 50 kilometer per dag. De Renault heeft een elektrische actieradius van 100 kilometer. In 2050 wordt er verwacht dat er nog eens vier keer zoveel pakketbezorgingen zullen plaatsvinden als nu het geval is.

Met de beroerde luchtkwaliteit in binnensteden in het achterhoofd komt de EZ-Flex niets te vroeg. Helaas gaat het in eerste instantie om een proef van twee jaar met slechts 12 auto's. 

De chauffeur kan aan beide kanten van de auto eenvoudig instappen. Het dashboard wordt gedomineerd door een groot touchscreen dat op dezelfde hoogte als het stuur te vinden is en dus makkelijk is te bedienen. Het busje is maar liefst 1,88 hoog, terwijl hij slechts 3,86 lang is. Een soort pakketje op wielen, dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volkswagen investeert fors in elektrische busjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore