Ga naar de inhoud
Privacy

Facebook sloeg 'onbedoeld' mailcontacten 1,5 miljoen mensen op

Beeld © Getty

Facebook heeft de e-mailcontacten van zo'n 1,5 miljoen gebruikers ongevraagd verzameld en naar zijn servers geüpload.

Dat ontdekte Business Insider, waarna Facebook de praktijk heeft toegegeven. Facebook spreekt in een verklaring van een onbedoeld incident, dat in sinds mei 2016 plaatsvond. De contacten van gebruikers werden ongevraagd met Facebook gedeeld als mensen voor de eerste keer inlogden bij Facebook met een omstreden wachtwoordmethode.

Bij die methode vroeg Facebook gebruikers om hun e-mailadres en wachtwoord, om zo automatisch een verificatiemail te kunnen controleren. Facebook is inmiddels met die methode gestopt, maar bijkomende fout zou het ongevraagd verzamelen van e-mailadressen zijn geweest.

Gegevens worden verwijderd

Facebook zegt vorige maand te zijn gestopt met het ongevraagd verzamelen van contactgegevens. "We schatten dat de e-mailcontacten van zo'n 1,5 miljoen mensen zijn geüpload. Deze contacten zijn met niemand gedeeld en we zullen ze verwijderen", zegt Facebook in een verklaring.

Het onderliggende probleem wordt aangepakt en getroffen gebruikers krijgen over het incident een bericht van Facebook.

Recente dataschandalen

Facebook komt regelmatig in het nieuws met grote of kleine dataschandalen. Zo bleek eind maart nog dat Facebook de wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers jarenlang onversleuteld bewaarde.

Ook bleek onlangs dat Facebook telefoonnummers die gebruikers opgaven om hun account te beveiligen, gebruikte voor gerichte advertenties. Ook werden de telefoonnummers gebruikt om gebruikers vindbaar te maken.

Vorig jaar raakte Facebook in opspraak nadat naar buiten kwam dat het omstreden databedrijf Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers. 

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube