Ga naar de inhoud
Controversiële wet

Russische internetwet introduceert digitaal ijzeren gordijn

Beeld © Getty

De Doema, het Russische parlement, heeft ingestemd met een controversiële wet waardoor bij een buitenlandse aanval een soort ijzeren gordijn om het Russische internet moet worden geplaatst.

De wet die is bedoeld om het ‘veilig en duurzaam functioneren’ van internet op Russisch grondgebied te garanderen, moet de overheid de mogelijkheid geven om het Russische deel van internet te isoleren van de rest van de wereld.

Het ‘Russische internet’ moet na implementatie van de in de wet voorgestelde maatregelen blijven werken als een vijandige mogendheid probeert om de verbinding naar en van Rusland uit te schakelen, zo is het idee.

Meer censuur

Ruim tweederde van de Doemaleden stemde in met de wet, die nu nog moet worden goedgekeurd door het hogerhuis en door president Poetin. De verwachting is dat dit formaliteiten zullen zijn en dat de wet op 1 november van kracht wordt.

Ruim een maand geleden gingen in Moskou 15.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de wet. Onder hen onder meer oppositiepoliticus Alexei Navalny en de bedenker van de chat-app Telegram, Pavel Durov. Zij waarschuwen dat de wet meer internetcensuur mogelijk maakt.

Goedgekeurde internetknooppunten

Een gevolg van de wet is dat Russisch internetverkeer via goedgekeurde internetknooppunten moet worden afgewikkeld. De autoriteiten krijgen zo meer grip op internet, waarschuwen critici: door het internetverkeer te centraliseren komen er ook meer mogelijkheden om bepaalde websites al dan niet door te laten.

Ook om een andere reden zal die maatregel mogelijk slecht uitpakken voor Russische internetgebruikers. Verkeer van en naar sites die niet in Rusland worden gehost, zal vermoedelijk trager verlopen, omdat datapakketjes niet meer de snelste route kunnen nemen maar altijd via de door de overheid gekozen internetknooppunten moeten, stelde netwerkspecialist Ameet Naik eerder al tegenover The Register.

Wie wil dat zijn website ook in Rusland goed bereikbaar is, zal daardoor gedwongen worden zijn site ook in Rusland te hosten. Dat biedt de Russische autoriteiten vervolgens weer nieuwe mogelijkheden voor censuur.

Eigen DNS

De wet voorziet ook in de introductie van een eigen Russisch domeinnaamsysteem (DNS): het telefoonboekachtige systeem dat adressen als rtl.nl koppelt aan het bijbehorende IP-adres (13.80.144.54). De verwachting is dat dit 'Russische DNS' pas op 1 januari 2021 van kracht wordt. 

Rusland
Lees ook:
Rusland wil afsluiten hele land van internet testen
Luister
Via WhatsApp en Google Home
Luister de Bright Podcast
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl