Tech

Intel trekt zich terug van markt voor smartphone 5G-chips

17 april 2019 07:59 Aangepast: 17 april 2019 13:57
CEO Bob Swan van Intel. Beeld © Getty Images

De schikking die Apple en Qualcomm gisteren troffen in een langslepende patentruzie lijkt veroorzaakt door falen van Intel. Deze chipfabrikant zou Apple een chip leveren waarmee iPhones op het 5G-netwerk kunnen, maar dat leek niet te lukken. Het enige alternatief? Qualcomm.

In een persbericht over het besluit meldt Intel dat het bestaande deals met smartphonefabrikanten over de levering van chips voor 5G niet zal waarmaken, ook niet de leveringen die al gepland stonden voor volgend jaar. Apple is de enige klant van Intel voor chips voor smarptphones, meldt CNET.

Twijfels

Volgens deze in technologie gespecialiseerde nieuwswebsite waren er al twijfels of Intel de 5G-chip wel klaar zou hebben voor 2020, zoals gepland.

Het bedrijf blijft nog wel 4G-chips leveren, en ook apparatuur ontwikkelen voor 5G-netwerken. Daar ziet het bedrijf nog wel mogelijkheden. "Maar in de smartphone chipindustrie is gebleken dat er geen zicht is op winst en positief rendement", aldus ceo Bob Swan in een persverklaring.

Einde tweejarige ruzie

Gisteren kwam een onverwachts einde aan een ruzie tussen Apple en Qualcomm die al twee jaar duurde. Tijdens het pleidooi van Qualcomm’s belangrijkste advocaat sijpelde het nieuws over de schikking door.

Qualcomm beschuldigde Apple ervan dat door hen gepatenteerde techniek gebruikte in iPhones, zonder daar royalty’s voor te betalen die eerder waren afgesproken. Apple verweerde zich door te stellen dat de chipfabrikant misbruik maakte van zijn dominantie op de markt.

Enige leverancier

Door het verliezen van Intel als leverancier voor chips voor de netwerkverbinding, lijkt Apple geen andere keuze te hebben gehad dan vrede te sluiten met Qualcomm. Dat is nu de enige leverancier die chips aan de techreus kan leveren, concludeert CNET.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore