Tech

Apple en Qualcomm schikken patentruzie, koers Qualcomm stijgt 23 procent

16 april 2019 22:15 Aangepast: 16 april 2019 22:27
Beeld © Getty Images

Apple en chipmaker Qualcomm schikken een slepend conflict over royalty’s. Daarmee zijn miljardenclaims over en weer van tafel en komt er een einde aan de patentruzie. De koers van Qualcomm explodeert op het nieuws en stijgt 23 procent.

De kwestie tussen Apple en Qualcomm sleept al een aantal jaren voort. Deze week was juist een rechtszaak begonnen, maar die hoeft dus niet te worden voortgezet.

Royalty's

Qualcomm beschuldigde Apple er al lang van zijn gepatenteerde technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar de royalty's voor te betalen die eerder waren afgesproken. Apple vond juist dat de chipmaker misbruik maakte van zijn dominante positie op de markt door hoge royalty's te vragen.

In het strijdgewoel lukte het Qualcomm zelfs om de verkoop van bepaalde iPhones in Duitsland tijdelijk te laten verbieden.

Koerssprong Qualcomm

Beleggers in Qualcomm zijn duidelijk opgelucht over de deal: de beurskoers stijgt maar liefst 22 procent. Volgens Qualcomm zal door de deal de winst per aandeel 2 dollar hoger uitvallen.

Het aandeel Apple stijgt nauwelijks. Opvallend is verder de koers van Intel, een concurrent van Qualcomm. Deze gaf een flink deel van de eerdere winst prijs.

Overeenkomst

De twee zijn nu overeengekomen dat Apple een betaling doet aan Qualcomm. De hoogte daarvan wordt niet vermeld.

Verder hebben beide ondernemingen een licentie-overeenkomst bereikt voor de periode van zes jaar. Deze kan met twee jaar worden verlengd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van