Ook vanuit Nederland

Ecuador: cyberaanvallen na intrekken politiek asiel Assange

16 april 2019 21:17 Aangepast: 16 april 2019 21:30
Julian Assange wordt afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Beeld © ruptly

Vanuit een groot aantal landen, waaronder Nederland, zijn er aanvallen uitgevoerd op websites van de overheid van Ecuador.

De aanvallen begonnen op donderdag, zegt de Ecuadoraanse onderminister voor informatie- en communicatietechnologie Patricio Real. Op die dag werd Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Volgens Real komen de aanvallen “voornamelijk uit de Verenigde Staten, Brazilië, Nederland, Duitsland, Roemenië, Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk”, meldt persbureau AFP. De aanvallen waren gericht tegen onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Centrale Bank, de belastingdienst en verscheidene ministeries en universiteiten.

Real spreekt van ’40 miljoen cyberaanvallen’. Dat wijst erop dat de aanvallen voornamelijk DDoS-aanvallen waren. Daarbij worden pagina’s zo vaak opgevraagd dat ze onbereikbaar worden: een vorm van digitaal belletje trekken. Er is volgens Real geen sprake van diefstal of vernietiging van informatie.

Politiek asiel

Ecuador verleende Assange zeven jaar geleden politiek asiel om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Het land trok dat asiel vorige week weer in. De president van Ecuador verwijt Assange onder meer dat hij vanuit de ambassade andere landen zou bespioneren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Assange spioneerde vanuit ambassade Ecuador'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore