Tech

'Assassin’s Creed kan helpen bij reparatie Notre-Dame'

16 april 2019 19:47 Aangepast: 17 april 2019 16:29
Vanaf een afstandje is te zien wat de brand met de kathedraal gedaan heeft. Beeld © AFP

De door brand getroffen delen van de Notre-Dame kunnen vermoedelijk heel precies worden nagebouwd. Enkele jaren geleden zijn er gedetailleerde 3D-kaarten gemaakt van de kerk.

De vorig jaar overleden kunsthistoricus Andrew Tallon had vermoedelijk geen idee hoe belangrijk zijn minutieuze onderzoek naar de Notre-Dame zou worden. In 2015 beschreef National Geographic hoe Tallon het bouwwerk met behulp van laserscanners in kaart bracht. “Als je je werk goed doet, is de scan op 5 millimeter nauwkeurig”, verklaarde Tallon destijds.

Hij voerde metingen uit vanaf vijftig plaatsen in en om de kathedraal. Door de laserstraal vanaf die posities rond te laten bewegen kon Tallon elk detail van de kerk in beeld brengen. Zo creëerde hij een driedimensionale kaart van de Notre-Dame, bestaande uit een puntenwolk van meer dan een miljard metingen.

Simpelweg met een helikopter over het gebouw vliegen was er niet bij, legde MIT-ingenieur John Ochsendorf in 2015 uit aan National Geographic. “Je moet echt naar alle lastige plaatsen: bovenop het dak, de gewelven, de trappen, alle verborgen plekken die mensen normaal gesproken niet zien.”

Assassin’s Creed

Behalve het werk van Tallon kunnen de bouwvakkers die de Notre-Dame gaan repareren, zich mogelijk ook baseren op de game ‘Assassin's Creed Unity’, suggereert SF Gate.

Caroline Miousse van game-ontwikkelaar Ubisoft was bij het ontwerp van de game twee jaar bezig om de Notre-Dame zo natuurgetrouw na te maken.

700 miljoen euro opgehaald

President Emmanuel Macron heeft dinsdagavond in een televisietoespraak beloofd de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. Op het moment van schrijven is er al ruim 700 miljoen euro ingezameld voor de herbouw van de kerk. Bekende Franse miljardairs hebben honderden miljoenen toegezegd. De stad Parijs betaalt 50 miljoen euro, terwijl ook Apple een onbekend bedrag zal overmaken.

De beroemde kathedraal raakte maandagavond zwaar beschadigd door een uitslaande brand. Het hele dak werd verwoest en een spits stortte in. De brandweerlieden die het vuur probeerden te bedwingen, kregen daarbij overigens hulp van de speciale blusrobot Colossus

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube markeert livestreams brand Notre-Dame als nepnieuws

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robot Colossus bestreed brand Notre-Dame van binnenuit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`