Stuurondersteuning

Deze fiets zorgt ervoor dat je minder snel valt

16 april 2019 22:00 Aangepast: 17 april 2019 09:52

De Technische Universiteit Delft en Gazelle hebben een slimme motor voor de fiets ontworpen die ervoor moet zorgen dat fietsers minder snel vallen. Bright reed al even rond op het prototype.

De fiets maakt gebruik van een motor in de stuurkolom die de fietser corrigeert bij het sturen op het moment dat hij dreigt om te vallen. Bij rechte stukken merk je er nauwelijks iets van, maar als je de bocht omgaat of rechtsomkeert maakt, voel je hoe het stuur ondersteunt.

Zo’n slimme motor die valpartijen moet voorkomen, is geen overbodige luxe. Door de opmars van de elektrische fiets zijn er vaker zware ongelukken. Met name ouderen lopen een grote kans om door stuurfoutjes te vallen.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) overlijden er jaarlijks 120 fietsers die ouder zijn dan 55 jaar. In deze leeftijdsgroep zijn elk jaar ruim 4.000 mensen betrokken bij een ernstig ongeluk.

De fiets die TU Delft en Gazelle nu hebben ontwikkeld, is nog een prototype. Volgens de bouwers kan het nog wel enkele jaren duren voordat de fiets daadwerkelijk op de markt komt. Ze zijn er echter van overtuigd dat stuurassistentie gemeengoed zal worden in de fietsbranche.

Bekijk de video 

Mis geen Bright-video, volg ons op YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Getest: is dit de beste elektrische vouwfiets?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze fraaie e-bikes raden wij aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore