Tech

'iOS 13 krijgt donkere modus en undo-gebaar'

16 april 2019 13:56 Aangepast: 16 april 2019 13:56
Beeld © Apple

De eerste nieuwe functies van de volgende versie van Apples mobiele besturingssysteem, iOS 13, zijn uitgelekt. Het systeem zou onder meer een donkere modus krijgen. Ook zouden bewerkingen makkelijker ongedaan zijn te maken met een nieuw gebaar.

Op 3 juni gaat Apple naar alle waarschijnlijkheid het nieuwe besturingssysteem iOS 13 presenteren tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC. 9to5Mac heeft al de hand weten te leggen op een groot aantal nieuwigheden, op basis van ingewijden die op de hoogte zijn van de plannen van Apple. De site heeft vaker nog niet aangekondigde functies in de systemen van Apple als eerste weten te melden. 

1 Donkere modus

De grootste visuele toevoeging is de mogelijkheid om de donkere modus aan te zetten. Op de Mac-computers is dit al mogelijk. Hierbij krijgen alle Apple-apps en -instellingen geen lichte maar een donkere achtergrond. De optie is zowel voor iPad als voor iPhone.

2 De iPad wordt meer een laptop

Met de update wordt het mogelijk om apps als tabbladen te stapelen en over elkaar te slepen, als toevoeging op de mogelijkheid om apps naast elkaar te draaien. Ook krijgen apps de mogelijkheid om meerdere tabbladen te creëren, waardoor je bijvoorbeeld meerdere Microsoft Word-documenten naast elkaar open hebt.

Ook zal Safari sneller voor een desktop-weergave van een website kiezen op de iPad en niet direct naar de mobiele versie overschakelen. Dit zorgt nu voor ergernis bij sites zoals YouTube.com, waarbij steeds de mobiele site wordt getoond. Gebruikers moeten dan handmatig de site terugzetten naar desktopweergave.

Ook wordt het selecteren van meerdere documenten of foto's mogelijk via een sleep, vergelijkbaar met hoe je dat op een computer doet. Dit wordt ook mogelijk op de iPhone. Zo ook wordt het makkelijker om nieuwe lettertypes toe te voegen.

3 Mailapp wordt slimmer

Na een lange tijd krijgt de applicatie Mail een grote update. Berichten worden automatisch in mappen geplaatst zoals Marketing, Aankopen, Reizen, Niet Belangrijk en meer. Ook krijgen gebruikers de mogelijkheid om berichten als 'Lees later' te bestempelen. Al deze functies zijn al mogelijk in andere mailapps zoals Gmail.

4 Volume aanpassen wordt minder lelijk

Een visuele aanpassing is de weergave van de aanpassing van het volume. Nu is dit op Mac, iPhone en iPad nog hetzelfde grote grijze vlak in het midden van het scherm, maar dat gaat veranderen en waarschijnlijk minder overheersend aanwezig zijn.

Ontwerper Leo Vallet deed in februari al een suggestie hoe Apple de volumebalk wat mooier kan maken.

5 Undo-gebaar

Tot slot wordt het mogelijk om teksten of bewerkingen makkelijker ongedaan te maken. Nu moeten vergissingen nog handmatig worden gewijzigd, maar vanaf iOS 13 wordt het mogelijk om met drie vingers op het toetsenbordgedeelte naar links of rechts te swipen om terug te gaan in de tijd, of toch weer vooruit te gaan.

De eerste keer als gebruikers de geüpdate versie openen, krijgen ze een korte tutorial te zien hoe ze de functie moeten gebruiken.

De presentatie van Apple tijdens WWDC is op 3 juni. 

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`