Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
AI-bal

Deze balsport is bedacht door kunstmatige intelligentie

19 april 2019 21:36

Speedgate is een nieuwe balsport bedacht door software met kunstmatige intelligentie informatie over vierhonderd bestaande sporten te 'voeren'. Vervolgens verzon het systeem een nieuw balspel met zijn eigen spelregels.

Kunstmatige intelligentie wordt voor de gekste dingen ingezet, maar het genereren van een nieuwe balsport is nieuw. Speedgate is namelijk een nieuwe balsport die in grote lijnen het resultaat is van kunstmatige intelligentie. 

Speedgate is het initiatief van AKQA, een agentschap dat digitale diensten en producten bedenkt en maakt. Het bedrijf, dat regelmatig voor Nike werkt en een passie voor sporten heeft, wilde iets speciaals bedenken voor de Design Week Portland.

Exploderende frisbees

Voor het ontwikkelen van Speedgate werd een neuraal netwerk gebruikt, met de data van 400 sporten, waarna de kunstmatige intelligentie zelf sportconcepten met bijbehorende regels kon genereren. Veel van de concepten waren onbruikbaar. Zo bedacht de computer onderwater parkours, een spel met exploderende frisbees en een balspel waarbij de spelers ballen overgooiden vanuit heteluchtballonnen. 

Een team van AKQA-medewerkers koos uiteindelijk drie sporten uit de lijst en paste de regels ietwat aan, zodat mensen het spel daadwerkelijk zouden willen en kunnen spelen. Uiteindelijk koos het team voor Speedgate.

Combia van rugby, voetbal en croquet

Speedgate bestaat uit drie doelen afgebakend met hoge palen. Twee teams van elk zes spelers schoppen en gooien een rugbybal naar elkaar en proberen tussen de doelpalen te schieten. De spelers mogen echter niet in het doelgebied van het middendoel komen. Volgens AKQA is Speedgate een nieuwe sport die het beste van rugby, croquet, ultimate frisbee en voetbal combineert.

Op de Design Week Portland hebben teams Speedgate gespeeld. AKQA is aan het praten met een Oregon Sports Authority om een zomercompetitie Speedgate te organiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google verbetert windparken met kunstmatige intelligentie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie wil vaker kunstmatige intelligentie inzetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore