Tech

Het is definitief: EU-landen nemen omstreden copyrightwet aan

15 april 2019 11:34 Aangepast: 15 april 2019 11:49
Een demonstratie in Berlijn tegen onder meer strengere uploadregels uit artikel 13. Beeld © Getty Images

De EU-landen hebben de omstreden copyrightwet aangenomen. Voortaan zijn techbedrijven onder andere verplicht bestanden die door gebruikers online worden gezet te controleren op auteursrechten. Dit kan forse gevolgen hebben voor websites zoals YouTube en Dumpert.

De omstreden auteursrechtenwet is aangenomen met 19 stemmen voor en 6 tegen. De nieuwe regel werd vorige maand al goedgekeurd door het Europees Parlement. Nederland stemde beide keren tegen de nieuwe regels.

Uploadfilter en linktaks 

De wetswijziging betekent onder andere dat platformen zoals YouTube, Facebook en Instagram verantwoordelijk zijn voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's en muziek die gebruikers uploaden. En daar zijn de techbedrijven niet blij mee.

Tegenstanders vrezen dat ook ander materiaal wordt tegengehouden doordat techbedrijven uploadfilters in gaan zetten en dat er zo censuur ontstaat.

Verder zijn tegenstanders het niet eens met de 'linktaks'. Dit is een onderdeel van de wet waarin staat dat uitgevers mogen onderhandelen over vergoedingen voor het online zetten van delen van nieuwsberichten door sites zoals Google News.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voortbestaan Dumpert in gevaar door Europese copyrightwet

Gevolgen voor Dumpert en nieuwsmedia

In Nederland brengt de wet het voortbestaan van de populaire site Dumpert in gevaar. Op de site wordt veel auteursrechtelijk beschermd materiaal geüpload. Door strengere uploadregels is de kans groot dat het hele businessmodel op de schop moet, bleek begin februari uit een analyse van RTL Z.

Nederlandse nieuwsuitgevers zijn wél blij met de nieuwe wet. Vooral de mogelijkheid om geld te gaan vragen voor online herpublicatie van delen van nieuwsstukken spreekt ze erg aan, stelde branchevereniging NDP Nieuwsmedia in een persbericht vorige maand na de stemming in het Europarlement. Bij die club zijn onder andere de uitgevers van het FD, RTL Nieuws en RTL Z maar ook die van NRC, de Volkskrant en het AD aangesloten. 

Het uitgeversrecht is 'onmisbaar' voor het voortbestaan van kwaliteitsjournalistiek in Europa, stellen de uitgevers.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Ondernemers bezorgd over auteursrechtwet: 'Oneerlijke wedstrijd'

Kent Walker, chief legal officer bij Google, waarschuwde in februari dat de nieuwe copyrightwet flinke gevolgen kan hebben voor nieuwsuitgevers. Als er alleen url's, korte fragmenten van koppen en geen voorbeeldafbeeldingen getoond mogen worden in de Google-zoekmachine, dan leidt dat tot een 'substantieel verlies van verkeer naar nieuwsuitgevers'. In een van de tests nam het verkeer vanaf Google met 45 procent af.

Nederland stemde tegen 

Nederland is een van de weinige landen die in de Raad van de Europese Unie, het wetgevende orgaan waar de regeringen van EU-landen zijn vertegenwoordigd, tegen de concept-copyrightwet stemde. Samen met Luxemburg, Polen, Italië en Finland stelde Nederland vorige maand een verklaring op (pdf) waarin staat dat het concept wat de landen betreft een stap terug betekent. 

Volgens de vijf landen komen de rechten van Europeanen in het gedrang doordat er veel juridische onduidelijkheden zijn en 'ontbreekt de balans tussen de bescherming van rechthebbenden en de belangen van burgers'. Vandaag stemde ook Zweden tegen de wet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Google: auteursrechtenrichtlijn EU slecht voor nieuwssites

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van