Tech

Belgen en Duitsers vinden geen aanwijzingen voor spionage Huawei

15 april 2019 10:45 Aangepast: 15 april 2019 11:06
Klanten van een Huawei-winkel in China. Beeld © ANP

Uit zowel Duits als Belgisch onderzoek blijkt dat er geen concreet bewijs is dat Huawei spioneert in Westerse landen. EU-landen kunnen volgens de onderzoekers dus gewoon zakendoen met het Chinese techbedrijf.

In Duitsland blijft samenwerken met het Chinese telecombedrijf Huawei voorlopig gewoon een optie. Dat vertelt voorzitter Jochen Homann van het Duitse Netwerkagentschap aan The Financial Times. "We sluiten geen enkele aanbieder uit, ook niet Huawei", zegt Homann. "We hebben geen concrete aanwijzingen gevonden van spionage door Huawei."

Ook België ziet geen probleem

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft 'geen concrete aanwijzingen voor spionage', zegt de woordvoerder van CCB tegen de Belgische krant De Standaard.

Het CCB en het Duitse Netwerkagentschap deden de afgelopen maanden onderzoek naar het Chinese technologiebedrijf. Dat doen de experts omdat Huawei beschuldigd wordt van spionage. Vooral de Verenigde Staten (VS) denken dat het bedrijf stiekem informatie over westerse landen doorspeelt aan de Chinese overheid.

Onderbouwing van ban

Overheden zouden dus geen zaken moeten doen met Huawei, vinden de Amerikanen. België en Duitsland namen dat advies niet zomaar aan, maar stelden onderzoek in.

Huawei maakt niet alleen smartphones, maar ook apparatuur voor datanetwerken. Het Chinese bedrijf loopt bijvoorbeeld vooruit op concurrenten als het gaat om de bouw van 5G-voorzieningen.

Onderzoekers van CCB bestudeerden academische rapporten over technologie van Huawei en gingen op bezoek bij buitenlandse partners die van plan zijn het Chinese bedrijf te bannen. De onderzoekers vroegen hen naar de onderbouwing van hun besluit. De onderzoekers vonden nergens studies 'met aanwijsbare elementen om zo’n beslissing te staven'.

Standpunt

Er komt dus geen negatief advies over Huawei van CCB. De woordvoerder zegt tegen De Standaard dat er geen eindrapport komt. "Want wij blijven dit voortdurend volgen."

Het is nu aan de Belgische premier om op basis van het advies een standpunt over Huawei in te nemen.

In Duitsland mag het Chinese bedrijf in elk geval 'gewoon meedoen' met de veiling voor het bouwen van 5G-netwerken. Dat zei minister van Economische Zaken Peter Altmeier al eerder in een talkshow op de Duitse televisie. Huawei moet wel voldoen aan extra veiligheidseisen, die Duitsland vorige maand introduceerde.

Homann benadrukt nu dat er geen aanleiding is om niet meer samen te werken met Huawei. En dat is maar goed ook, want veel Duitse telecombedrijven werken met Huawei-technologie. "Bovendien is Huawei eigenaar van veel patenten in Duitsland. Een verbod op samenwerken met het bedrijf zou de uitrol van digitale netwerken flink vertragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tweede Kamer wil geen 5G met Huawei, na spionageschandaal

Nederland moet 'nee' zeggen

Ook in Nederland wordt gedebatteerd over samenwerking met Huawei. Mark Rutte vindt dat we niet naïef moeten zijn over de signalen van spionage. Die angst heeft ook te maken met het nieuws dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen hebben gestolen bij chipmachinemaker ASML.

Er is nog geen besluit genomen of Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken in Nederland. Wel worden de risico's onderzocht van de afhankelijkheid van buitenlandse techbedrijven. Het kabinet werkt ook aan een zogenaamde 'China-strategie', economisch en strategisch plan over hoe om te gaan met het land.

Miniatuurvoorbeeld
Luister meer

Podcast: Huawei in de ban, hoe zit dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van