Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Silk Road 2.0

Mysterieuze oprichter ondergrondse drugsmarkt veroordeeld

13 april 2019 14:28 Aangepast: 13 april 2019 14:35

De oprichter van de ondergrondse drugs- en wapenmarkt Silk Road 2.0 is veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden cel. Hij bleek al jaren geleden te zijn opgepakt.

Tijdens de rechtszaak die diende bij de rechtbank van Liverpool bekende Thomas White schuld aan de handel in drugs, witwassen en het maken van ongepaste foto’s van minderjarigen, meldt Motherboard.

Silk Road 2.0 ging van start nadat de oorspronkelijke online zwarte markt Silk Road door de FBI was opgerold. Silk Road 2.0 werd in november 2014 eveneens gesloten, maar niet voordat White het beheer en het eigendom publiekelijk had overgedaan aan iemand anders. Daarmee leek White aanvankelijk te zijn ontsnapt aan vervolging.

Actie in 2014

Maar volgens Motherboard arresteerde de politie White reeds in november 2014, waarna hij op borgtocht werd vrijgelaten. Vanwege de Britse wetgeving waarbij journalisten in sommige gevallen geen verslag mogen doen van rechtszaken die nog niet zijn afgerond, was zijn arrestatie tot nu toe niet bekendgemaakt.

In november 2014 vond er een wereldwijde actie plaats waarbij politie- en justitiediensten in actie kwamen tegen Silk Road 2.0. Daarbij werden ook in Nederland verscheidene servers in beslag genomen. In San Francisco werd Blake Benthall gearresteerd. Benthall was de medebeheerder van Silk Road 2.0.

PGP-sleutel

Dat White betrokken was bij Silk Road 2 kon de politie onder meer bewijzen omdat agenten op zijn pc het private deel van de door de oprichter van Silk Road 2 gebruikte PGP-key aantroffen. Die privésleutel is nodig om berichten te kunnen lezen die met behulp van de publiek gedeelde PGP-key zijn versleuteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse overheid veilt Bitcoins van malafide agent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore