Tech

Schadeclaim van half miljard voor Google om machtsmisbruik

12 april 2019 20:04 Aangepast: 13 april 2019 10:59
Sundar Pichai, ceo van Google. Beeld © Getty Images

Internetreus Google is nog lang niet klaar met juridisch getouwtrek vanwege het voortrekken van de zoekresultaten van de eigen Google Shopping. Een Duitse vergelijkingssite eist een half miljard schadevergoeding. In Nederland wordt de zaak met belangstelling gevolgd.

Zelf een zaak beginnen is nog een stap te ver voor het Nederlandse Beslist.nl. "Zo ver zijn we nog niet, maar we sluiten niks uit", zegt Leon Kramer, directeur bij het bedrijf tegen RTL Z. "Het speelt alleen nu niet."

Dat is anders bij de Duitse collega's van Idealo. Dat bedrijf heeft een schadeclaim ingediend bij de rechter in Berlijn, waarin het rond een half miljard euro, inclusief rente, eist. Dat bedrag kan nog oplopen, onder meer omdat het bedrijf een jarenlange juridische strijd verwacht.

Eigen shop eerst

Dat is een vervolg aan een jarenlang onderzoek van de Europese commissie naar Google Shopping. Dat is de eigen prijsvergelijkingsdienst van Google, waarvan Google de deals bovenaan de zoekresultaten plaatste als iemand ernaar zocht.

Concurrenten werden hierdoor benadeeld, prijsvergelijkingssites krijgen een commissie per product dat via hun site wordt verkocht. Het kostte Beslist.nl de helft van het aantal bezoekers, zei ceo Kees Verpalen eerder tegen RTL Z. In 2017 strafte eurocommissaris Margrethe Vestager met een boete van bijna 2,4 miljard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas Beslist.nl hekelt Google-praktijken: 'Helft bezoekers kwijt'

'Ze blijven de grens opzoeken'

Sinds Google die boete kreeg, is er wel wat veranderd en de relatie met het bedrijf is goed, zegt Kramer. "Maar ze blijven nog steeds de grens opzoeken. We proberen er het beste van te maken, maar zijn iedere keer verbaasd: is dit ook toegestaan?"

Als Beslist.nl 'onoorbare praktijken ziet', wordt dat bij de commissie gemeld. Het bedrijf hoopt er iedere keer onderling uit te kunnen komen, zegt Kramer. Maar de verhoudingen blijven ongelijk.

Kat-en-muisspel

"Je moet het zo zien: Google legt wegen aan voor bussen, maar rijdt zelf ook met bussen. En als jij er met bussen wil rijden, moet je aan hun regels voldoen", legt hij uit.

En dat is een kat-en-muisspel, omdat het Amerikaanse bedrijf volgens hem regelmatig de regels verandert en bedrijven maar weinig tijd gunt om die door te voeren. "Dat is superlastig. Er mag er maar een de winnaar zijn, en dat is Google", zegt Kramer. "Wel stoer, dat ze dit durven doen", zegt hij over de zaak van Idealo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordboete EU voor machtsmisbruik Google: 2,4 miljard

Miljardenboeteregen

De boete vanwege het voortrekken van Google Shopping was de eerste van drie in totaal. In 2018 kreeg de techreus een boete van 4,3 miljard euro omdat het makers van smartphones die draaien op Android dwong Google-apps te installeren.

En halverwege maart van dit jaar volgde geldstraf nummer drie: omdat het bedrijf de eigen advertentieverkoopdienst AdSense voortrok, moet het 1,49 miljard betalen. 

Google zelf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Voice Update

Maak kans op een Bright-shirt: raad het geluid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van