Boosters veilig geland

Falcon Heavy van SpaceX maakt eerste commerciële vlucht

12 april 2019 11:30 Aangepast: 12 april 2019 15:13

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met de Falcon Heavy. De raket werd ingezet om een Saoedische communicatiesatelliet te lanceren.

Het was de tweede keer dat de Falcon Heavy de ruimte in werd gestuurd. De eerste lancering was in februari vorig jaar. Destijds werd de Tesla Roadster van Elon Musk voorbij Mars geschoten. Met die lancering bewees SpaceX dat de 70 meter lange en 1,4 miljoen kilo zware raket geschikt is voor commercieel gebruik.

Donderdag zette SpaceX de raket in voor de lancering van de ongeveer 6.000 kilo wegende Arabsat-6A: een door Lockheed Martin gebouwde communicatiesatelliet die televisie, radio, internet en mobiele communicatie moet gaan leveren voor mensen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De Falcon Heavy is de sterkste draagraket die op dit moment op de markt is.

Boosters veilig geland

De belangrijkste prestatie van de 34 minuten durende missie was dat alle boosters weer veilig terugkeerden op aarde. De twee zijraketten landden na de lancering weer op Cape Canaveral in Florida.

Ook de middelste raket, die bij de lancering van vorig jaar nog crashte door een tekort aan brandstof, kwam netjes terug en landde op het schip 'Of Course I Still Love You' in de Atlantische Oceaan. SpaceX kan de boosters daardoor hergebruiken bij volgende lanceringen.

Volgende lancering

De volgende lancering van de Falcon Heavy staat op het programma voor juni of juli. Dan zal SpaceX verscheidene satellieten van de Amerikaanse luchtmacht de ruimte inschieten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimteschip SpaceX gelanceerd, onderweg naar ISS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van