Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Kamer vreest nieuwe strop door subsidies voor elektrische auto's

11 april 2019 21:57 Aangepast: 12 april 2019 12:20

De Tweede Kamer vreest voor een nieuwe strop van honderden miljoenen euro's met subsidies voor elektrische auto's. Regeringspartij CDA en oppositiepartij GroenLinks hebben zelf de omstreden klimaatplannen van het kabinet voor auto's doorgerekend en denken dat het gehanteerde rekenmodel de plank volledig misslaat.

Dit blijkt uit een nieuwe lijst vragen van de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Bart Snels (GroenLinks) aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Ze vragen het kabinet om opheldering, voordat begin volgende week een hoorzitting wordt georganiseerd, en daarna een Kamerdebat.

Omstreden model

Centraal daarin staat het omstreden rekenmodel van Revnext, een consultancybureau. Het zogeheten Carbontaxmodel vormt de basis van doorrekeningen van het ministerie van Financiën en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Dit model ligt onder vuur, omdat de overheid zelf de werking van dat model niet kent. Het model is namelijk privaat bezit van Revnext en de precieze werking wordt niet gedeeld met klanten.   

Vorig jaar bleek dat aan de hand van dat model de kosten van subsidie op elektrisch rijden verkeerd ingeschat, zo gaat de overheid onverwachts zo'n 500 miljoen belastinginkomsten mislopen.

Daarnaast is er ook kritiek op Revnext omdat het bureau ook Tesla als klant heeft én er is kritiek op het onjuist informeren van de Kamer door de staatssecretaris over de gunning van opdrachten aan Revnext.

16 miljoen

Omtzigt en Snel hebben nu zelf de stelling uit het klimaat-akkoord nagerekend dat er tot 2030 meer dan 550.000 elektrische eauto's zullen worden geleased. Die auto's krijgen tussen 2025 en 2030 4 tot 10 procent korting op de bijtelling (tot een bedrag van 50.000 euro).

Volgens de doorrekeningen zou dat de schatkist slechts 16 miljoen kosten. CDA en GroenLinks verwijzen naar de 'budgettaire drama's' met de Mitsubishi Outlander en de Tesla Model S, en waarschuwen: "Is het niet veel waarschijnlijker dat de nieuwe plannen vele honderden miljoenen zullen kosten?" De partijen willen onder meer weten of Financiën hier zelf wel kritisch naar heeft gekeken.

Weer meer vragen

De nieuwe vragen volgen op een stortvloed van kritische Kamervragen die eerder werden ingediend. Verwacht wordt dat het kabinet die begin volgende week beantwoordt. Revnext zal dinsdag in een hoorzitting aan de tand worden gevoeld, net als het Planbureau voor de Leefomgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Een geheime opstand tegen de klimaatplannen

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore