Tech

Tweede Kamer wil geen 5G met Huawei, na spionageschandaal

11 april 2019 19:51 Aangepast: 12 april 2019 11:55
Een telefoon van Huawei. Beeld © Getty

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland voorlopig niet in zee gaat met het Chinese bedrijf Huawei. Huawei is in de race om in ons land het nieuwe 5G-netwerk aan te leggen, voor supersnel mobiel internet. Aanleiding voor het wantrouwen van Huawei is het spionageschandaal rond chipfabrikant ASML.

Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat ASML slachtoffer is geworden van bedrijfsspionage door Chinezen. De chipmachinemaker spreekt dat tegen. Het bedrijf zegt in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers, maar van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake.

Spionage door Chinese overheid?

Voor de politiek staan er genoeg seinen op rood om maar even geen zaken te doen met Chinese bedrijven, als het gaat om de aanleg van vitale digitale infrastructuur als 5G. Groenlinks pleitte eerder al voor een ban op Huawei.

Vandaag voegen CDA, D66, VVD zich daarbij. Huawei zou namelijk spioneren voor de Chinese overheid. Daar is overigens geen hard bewijs voor. 

Optelsom

De AIVD waarschuwt al jaren voor spionage vanuit China. Bovendien voeren de Amerikanen de druk op vooral niet in zee te gaan met Huawei. 

Het kabinet komt nog met een China-strategie en er is nog een risicoanalyse van een speciale taskforce. Of dat uitmondt in een ban van Huawei, of strengere eisen voor partijen die de 5G-netwerken aanleggen, zoals in Duitsland, zal nog moeten blijken. Maar deze optelsom lijkt moeilijk te negeren voor het kabinet.

'Dictatoriaal-kapitalistische economie'

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is een van de parlementariërs die vandaag kritisch reageert. "We hebben te maken met een andere speler, die op een andere manier naar de economie kijkt. Wij zijn een liberale, democratische, open economie. China is een dictatoriaal-kapitalistische economie, die zich op een hele andere manier in hetzelfde spel begeeft", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Van 5G wordt veel verwacht. Verschillende bedrijven zijn in de running om een rol te spelen bij de aanleg van dat supersnelle netwerk in ons land. KPN stond eind maart zelfs op het punt met Huawei in zee te gaan, onthulde RTL Z eerder

Harder optreden

Volgens Joba van den Berg van regeringspartij CDA is het verhaal 'weer bewijs dat onze vitale sectoren en dus ook 5G beschermd moeten worden'. Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartner D66 meent dat de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie harder moet optreden tegen de Chinese spionage.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van