Mailtjes, telefoon, appjes

Ruim twee miljoen werknemers hebben last van informatie-overload

11 april 2019 04:32 Aangepast: 11 april 2019 08:45
Archieffoto. Beeld © iStock

Tientallen mailtjes, dringende telefoontjes, en tussendoor nog wat appjes. Ruim 2, 1 miljoen Nederlandse werknemers ervaren een overvloed aan informatie op de werkvloer. Vooral managers hebben te maken met een stortvloed aan informatie.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO op basis van onderzoek.  Zeker 28 procent van de werknemers zegt dat zij vaak moeite hadden om deze informatie te verwerken. In 2014 ging het nog om 25 procent.

Gesprekken met collega's

Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om een andere baan te zoeken.

De overlast wordt veroorzaakt door mails, telefoon en appjes die binnenkomen op de werkvloer. Ook informatie uit gesprekken met collega's wordt werknemers vaak te veel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkgerelateerd whatsappen met collega's? 'Een heel slecht idee'

Vooral managers

Het percentage werkenden dat last van deze informatieovervloed heeft, is onder hoogopgeleiden drie keer zo hoog als onder mensen die laagopgeleid zijn. Het verschil tussen mannen en vrouwen is nihil.

Managers staan bovenaan de ranglijst van beroepen die kampen met een stortvloed aan informatie. Van hen zegt 46 procent zoveel info tot zich te krijgen, dat het nauwelijks meer te verwerken is. Met name in de zorg, onderwijs en ICT-sector ervaren zij overlast.

Bij werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen komt informatieovervloed relatief weinig voor. 

Voor het onderzoek zijn 60.000 werknemers van tussen de 15 en 75 jaar ondervraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkmail veroorzaakt veel stress, zo doe je er wat aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van