Tech

Post wordt straks ingescand en gemaild of bezorgd met een drone

10 april 2019 14:01 Aangepast: 10 april 2019 18:00
Medewerkers van Swiss Post testen een bezorgdrone. Beeld © ANP

Postbedrijven moeten in de toekomst de mogelijkheid krijgen om brieven in te scannen en deze digitaal aan te bieden in plaats van ze fysiek in de brievenbus te stoppen. Daarbij kunnen centrale afhaalpunten of landingsplaatsen voor drones een aanvulling zijn voor bestaande post- en brievenbussen.

Dat staat in de geplande hervorming van de Postwet uit 2009. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft haar nieuwe plannen gisteren ter inzage gelegd via internetconsultatie.

Burgers en andere betrokken partijen kunnen tot en met 14 mei reageren. Die input wordt meegenomen in het definitieve wetsvoorstel, dat daarna naar de Raad van State wordt gestuurd, alvorens de Tweede en Eerste Kamer erover vergaderen.

Hoofd boven water houden

De nieuwe postwet is volgens het kabinet nodig omdat postbedrijven steeds meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Op dit moment verzorgt PostNL de zogeheten universele postdienst (UPD). 

Het is daarbij verplicht om een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en vijf dagen per week post op te halen en te bezorgen. Die eisen blijven bestaan, maar postbezorgers krijgen meer mogelijkheden.

Op basis van de kosten die PostNL voor de bezorging maakt, bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoeveel een postzegel mag kosten.

Omdat we steeds minder post versturen, kost de bezorging van een poststuk steeds meer. Hierdoor stijgt de prijs van een postzegel al jaren gestaag. Inmiddels kost een postzegel 0,87 euro, tegenover 0,44 euro in 2010.

Consolidatie in de postmarkt

Met de nieuwe plannen wil het kabinet voorkomen dat het versturen van post onbetaalbaar wordt. Een woordvoerder van de staatssecretaris wijst daarbij op de situatie in Denemarken, waar het versturen van een normale brief die de volgende werkdag wordt bezorgd omgerekend inmiddels 3,88 euro kost. Bezorging binnen vijf dagen kost 1,34 euro. "Dat moeten we te alle tijden voorkomen."

Een ander gevolg van krimpende postmarkt is consolidatie. Zo neemt PostNL concurrent Sandd over. Door samen te gaan, kan het bedrijf kosten besparen en de postvoorziening in de toekomst garanderen, zegt PostNL. 

Toezichthouder ACM moet zijn goedkeuring nog geven, maar bij een eventueel 'nee' kan PostNL de staatssecretaris vragen de ACM-beslissing te vetoën. Eerder liet de staatssecretaris al doorschemeren daar open voor de staan.

PostNL heeft al ervaring met het scannen van brieven. Ontvangers kunnen al foto's van de buitenkant van brieven laten maken. Via de PostNL-app kun je zo alvast zien welke post onderweg is.

In het nieuwe wetsvoorstel krijgen postbezorgers ook het recht om brieven te openen, de inhoud te scannen en deze digitaal aan te bieden. Hiervoor is wel uitdrukkelijke toestemming voor nodig zodat het briefgeheim overeind blijft.

Afhaalpunten en drones

Ook door de komst van afhaalpunten in de wijk of op drukke plekken, zoals op stations of bij winkelcentra, kunnen de bezorgkosten omlaag. Met zulke centrale punten hoopt de staatssecretaris dat UDP-partijen meer mogelijkheden krijgen die bijdragen aan een kostenefficiënte dienstverlening.

Het meest in het oog springt de mogelijkheid om postbedrijven post te laten bezorgen via drones. "Hoe dit eruit komt te zien, laten we aan de markt", zegt de woordvoerder van de staatssecretaris. "De techniek is niet nieuw en bestaat al. Als de consument behoefte heeft aan nieuwe bezorgmethoden, dan willen wij dat wettelijk mogelijk maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van